Välkommen att ställa frågor och få svar av Kerstin Brismar!
Här har du möjlighet att ställa frågor till läkare och professor Kerstin Brismar inom området hälsa och livsstil. Skicka in din fråga via kontaktformuläret nedan. Svaret kommer att publiceras, tillsammans med din fråga, på denna sida. Ange gärna ditt förnamn och din ålder, men du får givetvis vara anonym. Kerstin svarar så snart hon har möjlighet och du kommer att bli notifierad via mail när din fråga har publicerats. Många har samma sorts frågor och kommer att få stor glädje av att läsa både din fråga och svaret.
DIABETES
Hej!
Jag har diabetes typ 2 och undrar om man kan bli friskförklarad från detta? Har googlat runt massor men hittar inget svar på min fråga. Vet inte heller om du svarar på privata frågor så här.
Jag har haft diabetes typ 2 i ett år. Mitt långtidsblodsocker var då 47. Fick göra en glukosbelastning som visade diabetes. Fick metformin. Jag har ändrat om kosten och sedan 7 månader tillbaka är jag medicinfri.
Mitt långtidsblodsocker är idag på 33. Jag har börjat gå ned en del i vikt, har en del kvar. Jag tränar på gym. Kommer min insulinkänslighet att komma tillbaka? Och då menar jag inte bara medicinfri som jag är idag utan kan man gå tillbaka till vanlig kost (och behålla sin normalvikt såklart). Hur ser prognosen ut?
Mvh,
Frida
Hej Frida,
Tack för ditt mail.
Inte alla men många med typ 2-diabets kan få normalt blodsocker utan behandling och har då inte längre diabetes. Samma sker vid graviditetsdiabetes där blodsockret blir normalt efter avlutad graviditet. DU är nu fri från diabetes enligt dina prover utan medicin.
Man kan få prediabetes, vilket man har om fasteblodsocker är 5,6-6.9 eller mer 7.8 mmol/L 2 timmar efter sockerrik måltid. Det finns förstås en risk att sockret stiger igen och diabetessjukdomen kommer tillbaka senare i livet. Läs gärna min bok ”Koll på Diabetes typ 2” om hur man ska undvika det.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej igen,
… när jag läser ditt svar igen förstår jag inte riktigt om man kan bli fri/friskförklarad eller inte. När jag menar friskförklarad menar jag att jag då kan äta som vanligt (rikt på kolhydrater) och att mitt insulin fungerar som det ska och mitt blodsocker är på normala nivåer. Där är jag ju inte idag. Jag har idag bra värden pga ändrad kost (mindre kolhydrater). Mitt fastevärde på morgonen är fortfarande högt, runt 6.0-6.4. Under resten av dagen är blodsockret runt 5.6-6.2.
Eller menar du att jag är fri från diabetes som det är idag då långtidsblodsockret är bra och jag är medicin-fri?
Mvh
Frida
Tack Frida, här är mitt svar på dina frågor:
1) Eller menar du att jag är fri från diabetes som det är idag då långtidsblodsockret är bra och jag är medicinfri?
Svar: Ja så är det.
2) När jag menar friskförklarad menar jag att jag då kan äta som vanligt (rikt på kolhydrater) och att mitt insulin fungerar som det ska och mitt blodsocker är på normala nivåer.
Svar: Tyvärr kan du inte äta som vanligt på länge. Du kan testa vad som händer med blodsockret när du äter som vanligt. Men om du går ner i vikt/midjemått ytterligare, tränar regelbundet flera ggr i veckan för att bygga muskler, sover 7-8 timmar per natt och undviker negativ stress, så att insulinkänsligheten ökar, då kan du åter äta som vanligt men akta så att du inte går upp i vikt/midjemått igen för då krävs mer insulin, vilket dina betaceller kanske inte klarar. Många personer som låter göra en överviktskirurgi blir av med sin diabetes, vilket är kopplat till viktminskning och vissa hormonförändringar, som ger bättre insulinkänslighet.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej Kerstin,
[XX] heter jag och följer dig sedan tidigare och har läst både din bok, och artiklar. Din kunskap är fantastisk och jag är tacksam att den finns tillgänglig som en guide att följa i vardagliga livet.
Jag har en fråga om det är nödvändigt att ta Metformin direkt när man får ett diabetes typ 2 besked? Eller kan jag vänta och försöka vända diabetes typ 2? Hur lång tid har jag på mig?
Eller är det bättre att ta Metformin och under tiden försöka vända sjukdomen? Jag har också läst om diabetes-operation. Är det något du rekommenderar?
Jag har nyligen fått brev från vårdcentralen att mitt blodsocker ligger på 7,9 och att jag vid ett tidigare tillfälle också haft det; därför skriver han ut en tablett som heter Metformin som jag ska ta.
Jag är 56 år och väger 89,5 kilo. Längd 166cm.
Jag vill gärna hålla mig frisk och ifrån mediciner om jag kan det. Jag har läst att du först alltid ordinerar ändrade levnadsvanor med kostomläggning och motion. Innan du rekommenderar medicin.
Jag har lagt om kosten sedan några veckor till havregrynsgröt på morgonen och ibland en skiva rågbröd och tagit bort övrigt bröd, fika, kakor. Det märktes på vågen att jag minskade i vikt (1 kg) men inget på blodsockret. Men för 1,5 vecka sedan följer jag en ”low carb low fat” diet med mycket grönsaker, kyckling, fisk och lite kött och lite fett av olivolja och rapsolja, blåbär, nötter och frön. Nu har jag gått ner totalt 4 kg.
Men det är svårt med motionen med ett skrivbordsjobb. Jag promenerar på kvällarna mellan 4000-6000 steg.
Jag har lånat en blodsocker-mätare och mäter sockret varje morgon. Det låg på 8,3 för en vecka sedan nu är det nere på 7,8. Om jag promenerar innan frukost ca 40 minuter ligger det på 6,4.
Min fråga till dig är om jag kan försöka gå ner mer i vikt och lägga om kosten innan jag börjar att ta någon medicin? Eller måste jag ta tabletterna så länge för att undvika skador av diabetes?
Har du fler råd och tips tar jag tacksamt emot dessa.
Tack på förhand,
Hälsningar
[XX]
Hej! Tack för ditt brev. Jättebra kost och fint att det givit så bra resultat. Fortsätt med den och följ råden nedan.
Högt faste-blodsocker beror på högre fetthalt (= triglycerider) i blodet och levern (= fettsyror i blodet och mer fett i levern). Detta går bort om du äter en lågkolhydratkost, inte äter något efter kl 19 och/eller äter enligt 5:2 dieten.
Jag rekommenderar följande:
- Börja med en tablett Metformin (500mg) som eventuellt senare kan ökas till 2 tabletter; ta den/dem efter frukost. Metformin hjälper dig att gå ner i vikt. Kan du gå ner 10 kg i vikt och 10 cm i midjemått så finns möjlighet att du blir av med din diabetes. Be Vårdcentralen kolla ”c-peptid” samtidigt som de kollar blodsockret. Då får du information om hur mycket insulin du kan producera, vilket avgör om du kan bli helt av med din diabetes.
- Ät eller drick inga kalorier på kvällen efter kl 19.30. Att ha 10-14 timmars fasta, t ex då du bara får äta mellan kl 07 och 19, är mycket bra.
- Ät enbart frukost, lunch och middag; småät inte mellan målen.
- Ät bara en liten eller lagom portion. Ta inte om och ät långsamt. Då hinner du känna mättnad tidigare.
- Ät Lågkohydratkost och fiberrik kost. Bär och grönsaker är bra.
- Kolla midjemåttet på morgonen före frukost en gång i veckan. Det kommer att minska med ca 0,5 cm i veckan.
Jag hoppas att du sover bra, vilket också är viktigt.
Om det är svårt att följa dessa råd för att gå ner i midjemått, så kan du återkomma.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej igen !
Jag är en snart sjuttiotre år ung man. Time in range mellan 70 och 80%, senaste HbA1C var 44. Diabetiker typ 1 sedan snart fyrtiofyra år och sedan jag fick en liten hjärtinfarkt för fyra år sedan äter jag Atorvastatin. Sedan flera år har jag kraftiga nervskador i ben och fötter. Jag har låga blodfetter redan innan jag började med Atorvastatin. Jag var skeptisk till att börja med den men jag är ingenjör, inte läkare.
Jag har läst att Statiner hindrar nervers återväxt ! Jag har dålig balans och musklerna i underben har nästan försvunnit – förskräckligt! Kan jag tjäna på att sluta med Atorvastatin ?
Tacksam för svar!
Hej,
Varma gratulationer till dina fina värden, vilka säkert beror på din livsstil och bra insulinkänslighet och kanske bra gener. Hjärtinfarkt är inte ovanligt även när man inte har diabetes. Man har en större risk om man har ett högt Lp(a). Har du det? Många studier har visat att om man har haft en liten eller stor infarkt så bör LDL-kolesterol vara låg (<1.6) för att skydda mot en ny. Statiner förhindrar inte nervers återväxt!
Jag och andra har visat att Q10 (Coenzym Q) tillsammans med Selen skyddar både njurar och hjärta, samt nervsystemet, till exempel i fötterna. Jag rekommenderar alltid 100 mg Q10 + Selen (Pharma Nord) 2 ggr dagligen och B12 för att förbättra och förhindra försämring av nervfunktionen och förebygga hjärt- och njurskada hos äldre personer både med och utan diabetes. Tyvärr finns det inte som läkemedel i Sverige. Kost rik på antioxidanter (antiinflammatoriska substanser) är också viktigt.
Gå till Vårdcentralen och be att de kollar Lp(a) och även ApoB/ApoA1. Om det senare är under 0,5 behöver du inte statiner.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Är en typ 2-diabetiker som försöker reversera min diabetes. När jag fick diagnosen hade jag 63 i långtidssocker. Senast det mättes var HbA1c nere på 39. Tillämpar 16/8-metoden. Fastar 16 timmar och har ett ätfönster på 8 timmar och trivs bra med det.
Har gått ner ca 15 kilo i vikt. Men har tyvärr fortfarande för stort midjemått även om magen har krympt en hel del. Har också svårt att sova om jag har tom mage, så jag äter ost, ett ägg, lite grekisk yoghurt eller någon frukt innan jag ska sova. Är det fel att äta efter sju på kvällen? Jag somnar inte förrän runt klockan 1.
Äter Metformin x 3. Jag är 164 cm lång och väger 62 kilo. ÄR 67 år. Har problem med en fot, så jag har svårt att gå långa, raska promenader. Tränar några gånger i veckan med Sofia på SVT och försöker komma ut och gå lite varje dag.
Vänliga hälsningar,
A
Hej A,
Fantastiskt bra gjort. Det är mycket svårt och krävs en kraftansträngning att lyckas gå ner så mycket i vikt. Ditt HbA1c är nu helt normalt liksom vikten. Det tar lång tid att minska midjemåttet. Dagliga promenader (bra med stavar) på 30-45 minuter och/eller en till två ”faste”-dagar (med ca 500 kcal/dag) i veckan har visat sig minska midjemåttet.
Studier har visat att östrogenbristen efter att mensen upphört bidrar till ökat midjemått med lite mer fett i buken på grund av både sämre fettförbränning och lite större aptit. Bästa sättet att behålla de bra värden är att se till att middagen är det minsta målet på dagen och att frukosten är ett betydligt större mål än middagen, dvs frukosten ska innehålla mer kalorier än middagen. OBS. Man ska inte heller hoppa över frukosten. Följer man dessa råd enligt flera studier kan man hålla vikten eller till och med gå ner i vikt. Även suget och hungern blir mindre på kvällen. Det är inte fel att äta efter kl.19 men gör vi det påverkas vårt fasteblodsocker, som blir högre. Vi är mycket mer insulinokänsliga på kvällen och natten och kan då inte förbränna så bra den energi som vi stoppar i oss. I stället lagras energin (det vi stoppar i oss) i fettväven och fettcellerna blir större. För bra sömn, har det visat sig, gäller det att inte äta eller dricka några kalorier tre timmar före sänggående. Om du inte kan somna utan ”måste” ha något i magen pröva att dricka något varmt utan kalorier och vänta ett tag på effekten. Kvarstår suget att äta något, ta då en liten ostbit eller 2 äppelklyftor. Att äta något innan man somnar är en vana och inte ett kroppsligt behov.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej,
Jag skulle vilja ha förslag på något lämpligt proteinpulver för en person med typ 1-diabetes. På marknaden finns jättemånga och det är väldigt svårt att veta vilka som är bäst för mig som diabetiker och vad jag faktiskt bör kontrollera i sammanhanget. De innehåller ju till exempel väldigt olika sockerhalter. Jag är inte vegetarian/vegan och skulle ibland, bland annat, vilja byta ut frukostens ägg till ett pulver istället. Vore bra om det är enkelt att blanda i havregrynsgröten.
Vänlig hälsning från Åsa
Hej Åsa,
Jag har diskuterat din fråga med en duktig dietist. Vi är överens om att det inte går att namnge något specifikt proteinpulver. Det finns många att välja bland. Eftersom en del innehåller mycket socker så är det viktigt att titta på innehållsförteckningen, och inte välja dessa. Protein är bra som tillägg till gröten, yoghurten eller smörgåsen, då protein inte ökar blodsockret samt ökar mättnadskänsla. Det ökar även något kroppens glukagon-produktion 3-4 timmar efter intaget, vilket kan skydda mot lågt blodsocker.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Undrar hur jag ska göra för att gå upp i vikt? Har typ 2-diabetes (D2) och var underviktig vid debuten. Är 167 cm lång och väger nu 47 kg. Har försökt allt, dietisthjälp och näringstillskott utan resultat. Vägde 45 kg som lägst. Kan ej äta sockrig, fet eller mjölig mat. Det höjer blodfetter och blodsockret. Haft D2 i 4 år nu. Är orolig över min vikt. Den maten som jag skulle behöva äta för viktuppgång passar inte diabetiker och öka mängden mat har samma effekt. Känns hopplöst. Allt utgår från övervikt. Ingen hjälp att få när man är underviktig. Jag är gravt underviktig. Har smal benstomme. Är 72 år och har aldrig vägt mer än 58 kg i mitt liv. Skulle vilja väga 50kg iaf. Finns det hjälp att få?
TT
Hej TT,
Ja det finns hjälp att få. Allt talar för att du har insulinbrist och behöver insulin. Utan insulin kan man inte gå upp i vikt, snarare leder det till viktnedgång, Be din läkare snarast kolla om du behöver insulin. Det gör man enkelt med ett blodprov, som heter c-peptid. Jag har under åren träffat flera patienter, äldre än 70 år, när de fick diagnosen diabetes, som visade sig bero på insulinbrist. Din doktor bör även kolla din ämnesomsättning. Får du insulin så kan du äta allt som är nyttigt för dig inklusive kolhydrater och fett.
Vänliga hälsningar.
Kerstin
Hej!
Jag har en fråga till er angående diabetes typ 1 och testosteron. Hur fungerar balansen där emellan? Är de farligt att ha för mycket testosteron i kroppen för mig som typ 1 diabetiker? Isåntfall varför? Hur påverkar detta mig om jag har för mycket testosteron i kroppen?
Med vänliga hälsningar,
Hampus
Hej Hampus,
Det totala testosteronvärdet kan ibland var högt men produktionen brukar inte vara påverkad vid typ 1 diabetes. Den fria bioaktiva nivån kan var lite låg. Relativ insulinbrist ökar SHBG, ett protein som testosteron är bundet till i blodet, vilket orsakar högt totalt testosteron (mäter det som är bundet till SHBG) men lågt fritt testosteron. Testosteron som vi mäter i blodet kan normalt variera mellan 10 och 30 utan att ge olika symtom. Ett mycket högt värde, om både högt totalt och fritt testosteron, bör kollas avseende orsak. Det kan ses vid doping och vissa tumörer. Det kan ge ökad muskelmassa och därmed lite bättre blodsocker men också högre blodfetter. Hos vissa män men inte alla kan ett mycket högt värde påverka humöret. Man känner sig då starkare och får mer energi, men får också humörsvängningar med irritabilitet och ilska, samt kan öka i vikt och få sämre spermieproduktion. Sexualdriften/lusten påverkas främst av hypofyshormonet prolaktin som i samarbete med testosteron reglerar lusten. Erektionsförmågan styrs av faktorer som reglerar blodflödet i penis såsom nervfunktion och kärlväggens egenskaper i blodkärlen. Testosteron kan hjälpa till, men vid neuropati och småkärlsjuka vid diabetes hjälper det inte. Testosteron bildas i testiklarna efter stimulering med hypofyshormonet LH. Det finns en svag dygnsvariation med högsta värdet på morgonen. Hoppas detta är svar på dina frågor.
Med vänlig hälsning,
Kerstin
Hej!
I början av sommaren fick jag skrämselhicka när jag vid den årliga provtagningen av mina sköldkörtelvärden också fick veta att jag fått diabetes. Fasteblodsockret låg på 8,2 och någon vecka senare vid förnyad provtagning på 7,5. Det är diabetes sa läkaren och skrev ut metformin. Jag var också övermedicinerad med Levaxin (tsh 0,07 och t4 29) och fick omedelbart sänka dosen.
Nu min undran: Finns det ett samband mellan blodsocker och för höga tyroideavärden? Hur förhåller det sig vid långvarig stress, kan man tänka att det påverkar blodsockret? Jag har haft stresspåslag sedan flera månader på grund av en familjemedlems vacklande hälsa och mått dåligt både psykiskt och fysiskt (orolig mage, ångest etc). Idag känner jag mig tidvis lite lugnare.
Naturligtvis tog jag detta diabetesbesked på stort allvar och köpte in en blodsockermätare för fingret. Ytterligare ett par veckor senare läste jag vid egen mätning värdena 6,7 och nu senast 6,2 (fasteblodsocker). Jag har köpt ut metformin men inte börjat använda dem ännu eftersom jag vill träffa en dietist först som jag är bokad för efter sommaren. Jag är inte tveksam att börja med dem men vill först veta om något annat kan ha påverkat de högre blodsockervärdena och som jag själv kan råda över. Jag är 60+ och något överviktig.
Hälsar och undrar Anna
Hej Anna,
Hög ämnesomsättning, dvs höga T4, kan öka blodsockret, främst fasteblodsockret. Detta gäller även hög dos Levaxin, som är samma som T4. Ångest och kronisk negativ stress kan också öka blodsockret. När Levaxindosen sänkts och du känner dig lugnare så kan sockret bli bra igen. Vad är ditt HbA1c (det vi kallar långtidssocker)? Är det förhöjt så bör du kombinera dietistens råd med Metfomin. Metformin har funnits i ca 60 är och är en bra medicin med många positiva effekter; det minskar blodsockret, minskar insulinbehovet, underlättar viktnedgång, skyddar hjärta och njurar, minskar risk för demens och minskar risk för allvarlig covidsjukdom.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Jag har vid mätningar i fjol haft ett p-glukos-värde som tre gånger i rad har varierat mellan 6,0 och 6,3. Därefter har jag haft ett värde på 5,5 men är nu tillbaka på 6,1. Däremot har mitt långtidsblodsocker legat bra hela tiden, dvs 38 i HbA1c. Jag har det senaste året lagt om min kost, lite socker och kolhydrater och motionerar regelbundet. Hur ska jag tolka mina resultat?Jag konstaterades ha prediabetes för knappt ett år sedan. Jag är 61 år och äter enligt råd från dietist, vilket innebär att jag nästan aldrig äter sötsaker eller dricker alkohol. Håller ned mängden kolhydrater, till exempel pasta äter jag sällan utan håller mig till fullkornsprodukter, svart ris, quinoa, bulgur, bönor, sallad etc. Äter måttligt med bröd och alltid fullkorn. Äter mycket fibrer. Frukost brukat oftast bestå av ägg, avokado och yoghurt med chiafrön. Går på gym två gånger i veckan då jag cyklar och tränar med olika redskap. Försöker röra mig och promenera mer än tidigare i vardagen och tar gärna trappor istället för hiss. Är smal och har ingen övervikt.
Med vänliga hälsningar,
Alf
Hej Alf,
Du gör precis rätt, dvs har mycket bra matvanor och är fysiskt aktiv och håller vikten bra, vilket skyddar dig från att få diabetes typ 2 och ger ett bra HbA1c. Är fasteblodsockret mellan 6-6.9 så har man enligt WHOs (och svenska beslut) definition prediabetes. Är blodsockret fastande på morgonen 7 eller mer så har man diabetes. I USA säger man att om du har ett fasteblodsocker mellan 5,6-6.9 så har du prediabetes.
Har man ett måttligt förhöjt fasteblodsocker men normalt bra HbA1c, mindre än 39, så är risken att få typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdom betydligt mycket mindre. Ett isolerat högt fasteblodsocker kan bero på att man äter eller dricker något med kalorier på kvällen eller natten, att man är kvällsmänniska och lägger sig sent eller att man har nedsatt känslighet för insulin i levern med höga blodfetter framför allt höga triglycerider fastande (då ofta fettlever) eller för litet eget insulin för att kunna reglera sockerutsläppet från levern till blodet på natten. Du kan pröva att fasta från kl. 18 och se om det påverkar ditt fasteblodsocker. Har du familjemedlemmar med typ 2 diabetes, så har du ökad risk att få typ 2 diabetes när du blir äldre eller gammal då insulinkänsligheten minskar med stigande ålder. Typ 1 diabetes kan också debutera i hög ålder. Min äldsta patient som fick typ 1 diabetes var 75 år. Ny forskning har visat att även typ 1 diabetes kan komma smygande med endast måttligt förhöjda blodsocker ofta efter måltid ett par år innan förmågan att producera insulin har minskat så mycket att man behöver behandling med insulin. Jag brukar hos personer med låg till normal vikt och prediabetes följa upp prover såsom C-peptid (ett mått på egen insulinproduktion) och antikroppar mot proteiner i betacellen, vilka är förhöjda hos de som har risk att få typ 1-diabetes.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Sedan 68 år tillbaka har jag Diabetes typ 1. När jag började med insulin fick jag rådet att ”nu måste du alltid ha ett par sockerbitar i fickan för att stoppa i munnen om du känner att en känning är på gång”. Under årens lopp har några kilo godis konsumerats och naturligtvis orsakat hål i tänderna.
Nu har jag blodsockermätare i mobilen som larmar både natt och dag. Andra tabletter har jag i Apo-dos och bland dem en in-plastad tablett som väl löses upp i magen. Min tanke är nu att hitta en in-plastad tablett som innehåller ungefär lika mycket kolhydrat som en söt karamell. Denna tablett skulle sväljas hel och inte sätta spår på tänderna utan lösas upp i magen och höja blodsockernivån.
En sådan tablett kanske redan finns? Eller finns annat sätt att snabbt höja blodsockret vid behov?
Vänliga hälsningar,
Harald
Hej Harald,
Vilken bra idé. Du skulle kanske kunna ta patent på den. Vad jag vet så finns det inte. Du måste haft lågt blodsocker ofta? 68 år med diabetes är en lång tid så det hinner säkert bli en del, särskilt om man försöker ha en så bra blodsocker som möjligt. Tog du Dextrosol eller vanliga sockerbitar? Det är bättre att anpassa behandlingen så att man slipper ta extra socker. Kontinuerlig blodsockermätare borde kunna hjälpa dig så att du inte behöver äta socker. Det är bara socker som snabbt kan höja blodsockret. Du kan pröva banan och lite honung och/eller mjölk, som också kan verka snabbt.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Jag tar spruta med insulin och Rybelsus varje dag. Nu behöver jag minska totalen. Vad är lämpligast? Insulinet eller Rybelsus?
Vänliga hälsningar,
Tommy
Hej Tommy,
Det går inte att ge ett kort svar när jag har så lite information. Insulin och Rybelsus är helt olika typ av medicin. Insulin minskar blodsockret men inte vikten. Rybelsus, som är samma som Ozempic men i tablettform, minskar blodsockret efter måltid genom att öka din egen insulinproduktion bara när du äter, inte annars, och minskar dessutom din aptit så att du äter mindre och kan gå ner i vikt. Rybelsus är således inte insulin utan ett tarmhormon, GLP-1. Om du har typ 2 diabetes och med hjälp av Rybelsus gått ner i vikt och fått bättre blodsocker, till och med lite lågt ibland, så ska du absolut minska insulinet eller kanske sluta helt för att slippa hypoglykemier. Men detta bör du göra i samråd med din läkare och diabetessköterska.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Jag undrar om man kan ha långtidssocker på 40 mmol och samtidigt ha insulin brist? Vad ska c-peptid-prov visa när insulin ska sättas in om man bara tar metformin för D2?
Tintin
Hej Tintin,
Ett HbA1c på 40 är jättebra och berättar att du i stort sett haft normalt blodsocker de 2 senaste månaderna. Jag tror inte att du har insulinbrist som kräver behandling. Om fasteblodsocker är högre än 7 och du har ett C-peptid-värde på 0,3 eller mindre då behöver du med stor sannolikhet insulin. Jag har medelålders patienter som med perfekt kost, fysik aktivitet och vikt kunnat kontrollerat sitt blodsocker (med normalt HbA1c) utan insulin i ett par år efter att de fått diagnosen typ 1 diabetes, innan de behövt låg dos insulin. De har haft liten egen insulinproduktion som de kunnat öka lite till vid måltid. Man kan ha insulinbrist vid typ 2-diabetes, men då är HbA1c högt och man har inga antikroppar mot proteiner i betacellen, vilket man har vid typ 1-diabetes.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Jag har ett dilemma kring mina blodsockervärden – eller vad jag tror är ett dilemma iallafall. Jag har inte diabetes än, men dock så fick jag graviditetsdiabetes under min tidigare graviditet förra året. Jag gjorde en vanlig glukosbelastning för en månad sedan och mitt resultat var 8,3 (kapillärt). De tog även blodprov (Hba1c) som då var 35. Läkaren menade på att det ej visade på diabetes och inte heller på prediabetes. När jag mäter blodsockernivåerna hemma med blodsockermätaren så tycker jag mig ligga relativt högt ändå. Exempel på dagens resultat efter måltid. Måltiden bestod av 1,5 portion havregrynsgröt med en halv banan.
30 min efter måltiden: 8,6
1 h efter måltiden: 10,3
1,5 h efter måltiden: 9,5
2 h efter måltiden: 6,8
Känns som att vissa värden ovan är lite för högt för en frisk person utan diabetes? Eller kan man få sånna toppar (resultat) som jag har fått utan att det är diabetes? Jag får nästintill alltid liknande värden efter dagens första mål… Kan tillägga att jag fick samma värden även när jag var gravid med graviditetsdiabetes (var kostbehandlad).
Oroas lite då jag inte tycker mig få ett ”konkret” svar från tidigare läkare. Kan värdena bero på insulinresistens eller kan man ha diabetes trots att glukosbelastningen visade normalt..
Tacksam för svar från en aningen förvirrad 35-årig kvinna..
Hälsningar.
S.
Hej S.,
Jag förstår att det är svårt att förstå om du har diabetes eller inte. Jag vet inte vad du har för blodsocker fastande? När togs värdet som visade 8,3?, sannolikt inte fastande för då hade din doktor reagerat. De värden du visar talar för prediabetes och inte typ 2 -diabetes. Vid prediabetes har majoriteten också insulinresistens. I tabellen nedan kan du se gränserna för diagnoserna prediabetes och typ 2-diabetes.
För diagnosen diabetes krävs att man har ett faste-glukos på 7.0 eller mer vid minst två tillfällen eller ett slumpmässigt blodsocker på högre än 11 eller HbA1c på 48 (hos yngre kan gränsen vara lägre (46) eller ett blodsocker 2 timmar efter sockerbelastning mer än 11 mmol/l. OBS. Man kan ha diabetes fast HbA1c är normalt.
Hos de som har en helt normal sockertolerans ska blodsockret 2 timmar efter måltid gå ner till samma nivå eller lite lägre (helst mindre än 5.6) än det var före måltiden men så är det inte vid prediabetes eller typ 2 diabetes. Se kurvorna som jag bifogar. Jag har gjort många studier på friska och personer med prediabetes. Jag har aldrig sett ett fasteblodsocker högre än 5,5 hos friska äldre personer. Medelålders (40-55 år) har alla ett faste-värde under 5 mmol/l.
1,5 portion havregrynsgröt och en halv banan innehåller kolhydrater som tas upp långsammare än snabba kolhydrater (tex socker och vetemjöl) men bryts ned till glukos, varför du ser ett förlängt svar med lite förhöjda sockervärden pga prediabetes/insulinresistens. Sockervärdena är något högre än det skulle vara om du hade normal sockertolerans, dvs inte prediabetes. Vid graviditet har man bestämt lägre gränser för blodsockret för att få diagnosen graviditetsdiabetes.
Hoppas detta är svar på dina frågor.
Du bör få kostråd och följas upp av din husläkare. Det är mycket du kan göra själv för att slippa få typ 2-diabetes och för att få en normal sockertolerans, dvs bli av med prediabetesdiagnosen. I boken ”Koll på typ 2 diabetes” finns mer information även om prediabetes.
Se även tabell och figur nederst i detta svar!
Med vänlig hälsning,
Kerstin
Table 1. Diagnostic criteria of prediabetes and diabetes according to WHO and ADA.
Prediabetes | Diabetes | ||
IFG | IGT | ||
Diagnostic test | Diagnosis if 1st or both 1st and 2nd criterium are met (or if 3rd is met) | Diagnosis if both 1st and 2nd criterium are met
(or if 3rd is met) |
Diagnosis if one or more of the following criteria are met |
Fasting plasma glucose a | 6.1- 6.9 mmol/L (WHO)
5.6- 6.9 mmol/L (ADA) |
<7.0 mmol/L | ≥7.0 mmol/L |
2-hour plasma glucose b | <7.8 mmol/L (WHO, ADA) | ≥7.8 and <11.1 mmol/L | ≥11.1 mmol/L |
HbA1c c | 39–47 mmol/mol (5.7-6.4%) (ADA) | ≥48 mmol/mol (6.5%) (ADA) | |
Random plasma glucose d | ≥11.1 mmol/L (ADA) |
a Fasting is defined as no caloric intake for at least 8 hours. b After 75 g oral glucose load. c The HbA1c test should be performed using a method that is certified by the NGSP and standardized to the Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) assay. d In the presence of hyperglycemic symptoms.
Se även denna bild nedan:
Hej Kerstin,
Jag har tidigare skrivit till dig om min Diabetes typ 2. Jag har vid senaste mätningen kommit till långtidssocker HbA1c 39 och morgonsocker 5,4.
Det går upp och ner, beroende på stress och vad jag äter. Vikten är också ett viktigt inslag. Det viktigaste för att få dessa fina siffror är omläggning av kosten och att jag fick Ozempic som hjälp. Det gav mig energi att orka fixa maten och motionen. Jag fick problem med njurarna i vintras och en trötthet som inte vill ge sig. Så det var tur att jag fick hjälp att få medicinen Ozempic utskriven.
Jag skriver igen till dig då min make har drabbats av en trötthet som inte går att sova bort. Han har tagit prover och det har visat sig att han har problem med sköldkörtel som visade en underfunktion ? (TSH <0.01). För flera år sedan var det lite i överkant. Vårdcentralens läkare vill vänta 1 månad med att ta nya prover. Kan du rekommendera en egen behandling genom förändring av kosten eller annan undersökning/behandling? Min make röker dagligen och dricker även vin ibland. Han har ett extremt stressigt jobb och har arbetat med stor överbelastning sedan många år. Jag trodde först att det var ”gått in i väggen” symptom med orkeslösheten. Proverna visade att hjärtat har höga slag och blodtrycket har stigit. Han har haft lågt/normalt blodtryck senaste 20 åren. 130/80. Han väger 84 kg och är 183 cm lång. Förändringen har kommit de senaste 6 månaderna.
Han får följande kost-tillskott från Alg Börje Marint Magnesium, Helhetshälsas B komplex, Kalium, MSM, Q10 och Chlorella Pyreniodosa. Han varierar mellan MSM Q 10 och Chlorella och tar dessa vid enstaka tillfällen under veckan.Han får även bär och mat lagad från grunden men har gått ner ca 13 kg på 18 månader. Han äter mindre och mindre.
Tacksam för råd och hjälp hur jag kan hjälpa honom vidare. Han orkar inget alls längre och är mycket glömsk, ont i kroppen och är även okordinerad ibland i sina rörelser. Kan det vara näringsbrist som orsakar detta?
Stort tack på förhand!
Hälsningar,
IK
Hej IK,
Du har jättefina blodsockervärden, som nu är normala!
Jag måste veta svar på hans sköldkörtel-prover för att kunna ge ett bra svar. Ett lågt TSH (hypofyshormon) och ökade hjärtslag talar för överfunktion av sköldkörteln. Har han låg ämnesomsättning (underfunktion) med låga T3 och T4 värden i blodet, då brukar man gå upp i vikt, inte ner. Man kan då, om han verkligen har underfunktion, ta extra Q10 100 mg x 2 dagligen, som behövs för energiproduktion .T3 stimulerar bildning av Q10 i våra celler. De andra kosttillskotten har nog ingen större effekt, såvida du inte själv noterat att de ökar aptiten. Vila (sjukskrivning), vätska och vanlig nyttig mat med extra kalorier är det man rekommenderar förutom medicin för behandling av överfunktion.
Viktnedgången, som sker ofrivilligt, är inte bra. Det kan bero på: 1. överfunktion av sköldkörteln, 2. underfunktion av binjurarna eller av hypofysen, 3. insulinbrist=diabetes typ 1, 4. depression eller 5. någon allvarlig sjukdom ( lever-, njur-, hjärtsjukdom eller cancer) eftersom han verkar ha förlorat aptiten.
OBS. Hans läkare måste få veta detta nu för att utreda orsak och inte vänta! Din läkare bör kolla T3 och T4, TPOak och TRAK, lever- och njurprover, saltbalansen, S-calcium samt CRP och blodstatus.
Med vänlig hälsning,
Kerstin
Hej,
Surfade på nätet och såg att man kunde ställa frågor till er. : )
Jag är nyligen diagnostiserad med Typ 2 diabetes. Jag tar 1 metformin per dag, och då läser jag att man ska ta den till frukost. Jag är ingen superbra frukost-ätare så min fråga gäller hur mycket man måste äta för att kunna ta tabletten, man ska ju äta den till mat.
Har ännu inte blivit kallad till specialister kring diabetes, och min läkare på hälsocentralen är lite osäker på mängd mat man måste ta.
Så min fråga är:
Kan jag ta metformin till frukost om jag äter 2 st. grova brödmackor och en drick-kvarg…. (som exempel), eller är det ”för lite” mat?
Hoppas ni förstår min fråga.
Mvh,
Pär
Hej Pär,
Det enkla svaret är att det går bra. Metformin påverkar insulinkänslighet i framför allt levern och lite i muskler samt påverkar tarmfloran positivt. Metformin kan inte ge för lågt blodsocker. Metformin-behandling gör att man behöver mindre insulin för att få ett bra blodsocker. Du kan läsa mer i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier Fakta).
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Jag tar en metformin till middagen. Mina värden är inom målområdet. Jag undrar varför jag reagerar så snabbt efter motion eller bara av vanliga sysslor hemma med att blodsockret går ner. Redan vid 5.0 känns det som att jag inte orkar. Borde inte det vara normala värden? Ibland strax över 3.0 eller 4.0 men då måste jag äta något. Är 167 cm lång och väger 49 kg. 70 år.
Mvh,
Anonym
Hej!
Metformin minskar framför allt sockret efter måltid, dels för att det förlänger upptaget av socker i tarmen och dels för att det ökar upptaget i levern och minskar utsöndring av socker från levern. 5.0 är ett normalt värde. Men ligger man högt, till exempel på 12–15, och blodsockret snabbt sjunker till 5, så kan det kännas som en känning=som lågt blodsocker.
Hur mäter du ditt blodsocker? Vad är ditt HbA1c? Har du diabetes? Och i så fall hur länge har du haft det? Tar du bara metformin, som din enda medicin? Jag behöver veta mer för att kunna svara korrekt på dina frågor. Att sockret sjunker efter motion eller sysslor i hemmet talar för att du har egen insulinproduktion.
Vänliga hälsningar
Kerstin
Hej,
Jag har blivit diagnosticerad med diabetes 2 och äter blodtryckssänkande medicin som gör mig väldigt yr och matt. Jag är också förbjuden att äta kolhydrater (potatis, vitt ris, vanlig pasta), fett (ska ersättas med light-produkter) och frukter (förutom äpple och päron). Detta leder till att jag går ner i vikt, vilket inte är bra då jag redan är väldigt smal. När jag sedan surfar runt om kostråd så tycker inte jag de stämmer med vad min diabetessköterska ordinerar.
Vad gäller allmänna kostråd utgår de ofta från de som är överviktiga. Men vad gäller för oss som redan är (för) smala? Och är det så att man fortfarande kan äta allt men inte i stora mängder. Vi som är smala har ju ofta inte det bekymret att vi vräker i oss mat och dryck. Jag vill gärna fortsätta äta frukt som banan och citrusfrukter, dricka ett glas juice på morgonen och bre lite marmelad på smörgåsen.
Mvh
Kristian
Hej Kristian,
Vet inte hur gammal du är och när och hur du fick diagnosen typ 2-diabetes, men jag misstänker att du har relativ insulinbrist, dvs en variant av typ 1-diabetes. Har du fått insulin? Det går inte att ge kostråd om man inte vet vilken typ av diabetes du har. Du måste kolla c-peptid (din egen insulinproduktion) samtidigt med glukos 1.5–2 timmar efter en måltid. Även fastande på morgonen.
Triglycerider är lågt om du har relativ insulinbrist. Du har sannolikt för hög dos av din blodtrycksmedicin eller fel medicin, som sänker pulsen för mycket. Du ska inte bli yr av medicin, som sänker blodtrycket.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej Kerstin,
Har tyvärr fått sekundär diabetes pga cortison år 2017. Jag åt metformin i 5 månader och har sedan klarat mig med bra kost. Jag lyssnade på ett program på radio där du medverkade om bl a periodisk fasta och vår inre klocka för cirka 3 år sedan. Jag började äta enligt 16/8 metoden efter programmet. De senaste 6 månaderna är mitt fasteblodsocker ofta över 6 mmol/L, något som jag inte tidigare haft. Efter måltid är värdet helt ok. Kan detta ha något att göra med min periodiska fasta? I övrigt rör jag på mig med träning, promenader och cykling och har alltid varit smal. Är 74 år.
Hoppas du har möjlighet att svara mig.
Mvh B
Hej,
Om man får diabetes när man får kortison behandling i form av tabletter, t ex prednisolon, så har man anlag för typ 2-diabetes. Även om blodsockret blir normalt när man slutat med behandlingen, äter bra och inte har för stort midjemått (=fett i buken) så finns en risk att blodsockret stiger med åren när man blir äldre, då majoriteten med stigande ålder blir allt mer insulinokänsliga och därför kräver allt högre insulinproduktion för att hålla blodsockret inom normalt område. Ett högre fasteblodsocker beror på att insulinproduktionen under fasta inte är tillräcklig för att bromsa leverns sockerproduktion. Att ditt socker ”är bra efter måltid” talar för att din bukspottkörtel kan öka insulinproduktionen bra när du äter och sockret stiger i blodet, vilket är jättebra.
Jag vet inte hur du äter enligt 16:8-metoden. Jag föreslår att du inte äter eller dricker något med kalorier efter kl 17, ät en bra frukost kl. 09, lunch kl. 13 och middag 17, och därefter bara vatten, te och ev. kaffe om du tål för sömnen. Om man inte äter efter kl. 17 så brukar fastesockret bli bra. Du kan läsa lite om detta i min bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta). Mycket bra att du är fysiskt aktiv och har en bra vikt. Har du kontakt med en husläkare?
Hoppas detta är svar på din fråga.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej,
Jag har nyupptäckt diabetes typ 2. Jag har börjat mäta blodsockret och har märkt att värdet ligger som högst på eftermiddagen innan måltid, mellan 7.8–8.0, medan det däremot två timmar efter måltid legat runt 6.4. Det känns bakvänt för mig? Har det att göra med att jag håller på att sätta in metformin? Jag tar 1000 mg/dag vid frukost, enligt ordination. Jag blir väldigt skakig i händerna en stund efter att jag tagit den.
Med vänliga hälsningar,
A-S
Hej A-S,
Det vore intressant att veta vad ditt blodsocker är fastande före frukost? Att du har bra blodsocker efter måltid betyder att du fortfarande kan öka insulinproduktionen tillräckligt när sockret i blodet stiger vid måltid och därför får du bra värden efter måltid. Att det sedan stiger kan bero på att du är okänslig för insulin (insulinresistens) och har för lite insulin för att kompensera för detta när du är ”fastande” och blodsockret är lägre. Metformin ges för att förbättra känsligheten för insulin. Du kan pröva att dela upp metformin-dosen så att du tar 500 mg på morgonen och 500 mg till middagen. Om symtomen du har, dvs darrningar /skakningar i händerna beror på metformin, så bör de upphöra. Det kan dock också bero på vad du äter till frukost. Äter du mycket snabba kolhydrater som ökar blodsockret snabbt rejält så ökar även insulinproduktionen och du kan få relativt lågt blodsocker efter 1-2,5 timmar, vilket kan orsaka skakningar. Jag vet inte vad du väger men vet att om metformin inte fungerar för dig så finns effektiv blodsockersänkande medicin som rekommenderas vid övervikt.
Med vänlig hälsning,
Kerstin
Hej!
Vad är en lämplig laktosfri kost för mig som har typ 2-diabetes?
Hälsningar,
Mona
Hej Mona,
Du kan äta all den kost som man rekommenderar vid diabetes men välj laktosfria mjölkprodukter. Vid matlagning kan du också välja kokosmjölk och havremjölk som inte innehåller laktos (=mjölksocker) . Laktos är mjölksocker, som bryts ner i tarmen till glukos med hjälp av ett enzym, som heter laktas, vilket saknas vid laktosintoerens. När detta enzym tillsätts till mjölkprodukter så bryts mjölksockret (=Laktos) ned till glukos. Du kan köpa detta enzym på apoteket och ta det som skydd mot magtarmbesvär när du äter mjölkprodukter (mjölk, ost, glass, grädde, pajer etc) på restaurang eller bjuds. Vissa restauranger har nu all mat lagad med laktosfria mjölkprodukter.
Med vänlig hälsning,
Kerstin
VIKT OCH VIKTMINSKNING
Hej!
Jag undrar om det finns ett samband mellan mitt blodsockervärde och min viktuppgång? Är det möjligt att gå upp cirka 2-3 kg i vikt på bara en eller två dagar? Vad kan i så fall detta bero på? Går det att tappa vikten lika fort som man gått upp den? Stort tack på förhand för dina svar!
Mvh,
Maria
Hej!
Tack för dina viktiga frågor. Ja, det finns ett betydelsefullt samband mellan hur mycket vi väger på morgonen och hur vårt blodsockervärde har varierat under föregående dag.
När vi äter kolhydrater (framförallt snabba kolhydrater, såsom bullar, godis, vitt bröd, läsk och vit pasta) ökar insulin-produktionen i kroppen. (Insulinet bildas av bukspottskörteln och utsöndras i blodet.) Ju mer insulin som finns i blodet, desto mer socker kan tas upp från blodet av våra celler. Ju mer socker som tas upp av våra celler, desto mer fett kan lagras i våra fettvävnader. Med andra ord, ju mer sockerintag, desto högre insulinnivåer och desto högre fettinlagring i kroppen och ju mindre fettförbränning. Sockret och insulinet i blodet når dessutom hjärnan, där de påverkar/ökar vårt söt-sug och vår hungerkänsla, samt hämmar vår mättnadskänsla.
Ett intressant exempel är björnarnas matbeteende. Björnarna äter tonvis med blåbär på sensommaren och hösten. Sockret i blåbären lagras i kroppen i form av fett, vilket möjliggör för björnen att klara en lång tids fasta under vintern då de går i ide. Under sensommaren och hösten när socker- och insulinnivåerna stiger i blodet, skapas ett ökat sug efter ännu mer blåbär. Samtidigt påverkar sockret hjärnan genom att minska björnens mättnadskänsla och även minska förbränning av fett i björnens kropp. Härmed lagras mycket fett under huden och i andra vävnader.
Höga insulinnivåer ökar också ansamlingen av vätska i kroppen, vilket kan resultera i flera kilos viktökning. Detta kan vi märka redan över en dag! Men, om insulinnivån i blodet sjunker igen genom att vi minskar vårt intag av (framförallt snabba) kolhydrater, så leder det till att vätskeansamlingen sjunker och vi går ner i vikt. Detta kan vi också märka på bara någon dag.
Med andra ord, om vi minskar vårt intag av snabba kolhydrater, i form av socker och stärkelse, till endast en fjärdedel eller mindre av vad vi brukar äta minskar insulinnivåerna rejält, fettförbränningen ökar och vikten går ner. Hög fysisk aktivitet har samma effekt genom att det minskar insulinnivåerna. Om vi kan kombinera ett lägre intag av snabba kolhydrater med en högre dos fysisk aktivitet så minskar vikten ännu snabbare. Således är insulin en mycket viktig regulator av vikten genom att reglera blodsockret och därmed fettinlagringen och även vätskeansamlingen i kroppen.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej!
Jag läser din bok nu som är väldigt intressant. Jag undrar om man väljer mellan 5:2 och 16:8 vilken metod ger mest/flest hälsofördelar? Finns det studier på vilken som är ”bäst” när man är runt 45-55 år?
Tack på förhand om du har möjlighet att svara.
Med vänlig hälsning,
Sofia
Hej Sofia,
De kan ge ungefär samma resultat när det gäller vikt, ca 1 – 1,5 kg i månaden, men om man under ätfönstren inte äter mer än vanligt och väljer Medelhavskost, som inte innehåller snabba kolhydrater samt rör sig mer än vanligt, så kan man gå ner ännu mer, ca 2 kg/månad. Båda metoderna leder till lägre blodfetter, glukos och blodtryck. Det finns dock inga studier som jämfört de båda metoderna i samma studie.
Vänliga hälsningar
Kerstin
Hej!
Jag har haft diabetes typ 2 i ca 30 år och i drygt sju år åt jag LCHF kost och det fungerade bra. Men det slutade med att jag fick kärlkramp och opererades för två år sedan. Nu ligger mina värden något högt och jag tog upp med min läkare att börja med periodisk fasta. Han avrådde mig pga att det skulle kollidera med övriga mediciner. Kan 5-2 metoden alt 16-8 vara farlig?
Mvh,
Anonym
Hej!
Tack för ditt mail. Jag förmodar du hade bra blodsocker och HbA1c när du åt LCHF kost. Hade du koll på dina blodfetter? Det korta svaret är att 5-2 metoden alt 16-8 är ofarliga under vissa förutsättningar. Jag vet inte om du har några blodsockersänkande mediciner eller vilka ev mediciner du har, så jag ger dig råd som gäller oberoende vilka mediciner du tar. Jag rekommenderar 14:10 metoden då du ska äta dina måltider under 10 timmar och fastar under 14 timar. Man bör inte äta eller drick något med kalorier efter kl. 20 och man bör äta frukost, lunch och middag. Det innebär att du tex äter dina måltider mellan kl. 9-19. Man bör inte äta något 3 timmar före man planerar att sova för en bra sömn och våra cellers/organs återhämtning. Äter man inte frukost utan tar första målet vid lunch så får man högre blodsocker och insulinbehov både vid lunch och middag enligt många studier. Hoppar man frukosten så tror hjärna att det är svält på gång och gör levern akut insulinresistens så att mer lagrat socker kommer ut till blodet från levern. Jag tycker att 16:8 är för extrem med risk för lågt näringsintag om man håller på i flera månader och bara äter två måltider per dag.
Istället för LCHF bör du äta mat med lågt GI dvs utan snabba kolhydrater som ökar blodsockret. De snabba kolhydraterna ersätts med proteiner och omättat fett.
Jag har gjort en studie på 5:2 metoden under 12 månader. 35 personer med typ 2 diabetes, som inte var behandlade med insulin eller SU preparat (tex glimepirid, repaglinid) deltog. De fick bättre fast-blodsocker, HbA1c, blodfetter, blodtryck, leverprover och minskad vikt och midjemått. Jag rekommenderar inte 5:2 metoden till personer med uttalad hjärt- och/eller lungsjukdom eller gravida, ammande kvinnor eller till magra eller gamla personer, inte heller till de som är mycket fysiskt aktiva, t ex idrottare.
Det blev ett långt svar, som jag hoppas svarar på din fråga.
Jag har skrivit en bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta) tillsammans med en kollega där du finner mycket information.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej Kerstin!
Läste i nr 4 av Diabetes Stockholm hur bra det är att gå ner i vikt även med liten övervikt.
Jag har haft diabetes 2 i ca 5 år och tar metformin tre ggr/dag och har 46 i långtidsblodsocker och mellan 6 och 7 i fasteblodsocker, är 171 cm lång och väger 78 kg. När jag var 50 år vägde jag 68 kg. Jag har alltså 10 kg övervikt i form av gubbmage, trots att jag motionerar varje vecka med bordtennis, gym, simning och stavgång. Har spelat tennis hela livet tills jag vid 82 års ålder fick höftledsartros och inopererad höftled.
Med 5-2-metoden skulle jag lätt kunna och välja att gå ner 10 kg och hålla den vikten, om du rekommenderar det.
Med vänlig hälsning,
O.
P.S. Min far blev 97 år och mitt mål är att bli minst lika gammal. Jag är nu 89 år.
Hej! Så roligt att läsa ditt brev. Ditt socker är under god kontroll och du är fysiskt aktiv. Enligt BMI gränsen så har du 7 kg övervikt. Studier har visat att för att bli 90 år så är livsstilen viktig, dvs att vara aktiv, inte röka eller snusa, drick alkohol måttligt eller inte alls, sova 7-8 timmar och ha bra kostvanor med vegetabiliska fetter, mycket frukt och grönt och proteiner från bönor, linser, ägg, fisk, skaldjur , fågel och lite rött kött samt vara sparsam med allt sött, tomma kalorier (typ chips) och kost/bröd baserat på vitt mjöl. Studier har också visat att blir man äldre än 90 år så spelar ärftligheten dvs generna stor roll, så du har mycket stor chans att bli lika gammal (eller äldre) som din far. Det är svårt att säga säkert att din vikt spelar roll men att äta enl 5:2 diet eller att en dag i veckan äta betydligt mindre än de andra dagarna kan ha betydelse då fasta ökar dina cellers förmåga att reparera skador och rensa ut nedbrytningsprodukter som kan skada cellerna. Jag tycker att en viktnedgång på 3-4 kg räcker för dig. I din ålder och med din längd är ca 74 kg en ok vikt.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
ÖVRIGA FRÅGOR
Hej!
Jag behöver hjälp men vet inte hur jag ska få det. Jag hamnar i limbo mellan olika specialiteter. Jag äter sedan 2009 levaxin då jag sökte vård för vad jag trodde var utbrändhet. Jag hade då dragit på mig 3 kg om året i 10 år och blivit överviktig med 30 kg. Har hållit vikten sedan dess men har fetma och väger 108 kg. 2018 hade jag varit trött och andfådd länge och hade ett blodvärde på 86 konstaterades. Har under menstruerande år aldrig haft järnbrist, men i samband med att jag kom in i klimakteriet hände detta. Jag har sedan dess gjort otaliga undersökningar, gastroskopi, koloskopi och DT av mage och tarm, letat tumörer och tarminflammations-sjukdomar utan resultat. Järnbristen fortsätter men jag äter järn och får infusion, trots detta visar depåerna tomt men HB håller sig med medicinering runt 120 i alla fall. Jag har precis varit hos reumatolog (tjatat i två år) då jag också har värk i alla senfästen och ont i rygg. Efter MR av rygg konstaterades osteoporos, kotfraktur (läkt antar jag) och ett större och några mindre diskbråck och reumatologen avslutar kontakten utan mer provtagning. Jag har lichen sklerousos och jag tror själv jag haft lichen på framsidan av underbenen under två år (nu helt borta och utläkt). Hudmottagningen tog inte emot och sa att det var staseksem utan att ha träffat mig.
Jag känner mig förtvivlad då jag tror det är något systemiskt. Tröttheten är värst. Min läkare på VC är snart lika förtvivlad som jag men det är svårt att för henne också att veta hur jag kan ta mig vidare inom vården. Jag jobbar heltid, har än så länge sluppit sjukskrivningar och styr över min egen tid (nå ja) men skulle inte klara något fysiskt arbete. Vet du var jag kan få hjälp, kanske skriva en egenremiss nånstans och få veta mer om vad detta kan handla om? Stort tack för din tid. 🙂
Hej!
Vad jag förstår har du framförallt problem med uttalad trötthet, lågt serumjärn men ok Hb (blodvärde) och rejäl viktuppgång under en stressig/jobbig period i livet. Du har också osteoporos med kotfraktur (detta måste behandlas och utredas), levaxin-behandlad hypotyreos (?) (hade du antikroppar mot TPO?) samt lichen. Beträffande trötthet så kan järnbrist förklara det men det finns flera andra förklaringar.
För att kunna svara så skulle jag vilja veta din ålder och när mensen upphörde, samt om magen fungerar bra och sömnen är bra. Dessutom vill jag veta aktuellt blodstatus, S-järn, transferinmättnad, ferritin, kobalaminer, folsyra, s-calcium, glukos, c-peptid, HbA1c, ALAT, ASAT, triglycerider ,LDLkolesterol, HDLkolesterol (du bör vara fastande), fritt T3 ochT4, TSH , s-cortisol, SR och hsCRP.
Lichen kan gå bort om du äter strikt kolhydratfattig kost, framförallt helt avstår från alla former av bröd, pasta, vitt ris, socker, läsk och juice.
Beträffande järnbrist så kan man testa om du tar upp järn ok genom att kolla ett s-järn före och 2-3 timmar efter att du tagit 2 tabletter duroferon eller annan järntablett på fastade mage.
Med vänlig hälsning,
Kerstin
Hej!
Min ålder är ca 60 år. Har konstaterad Hypotyreos med TPO antikroppar, vilket jag äter levaxin för sedan dess. Mens upphörde helt år XX men har haft sporadiska blödningar mellan 2018-2020. Åt östrogen under 2018 (med konstgjord mens var fjärde vecka) och klarade järnnivåerna bättre då trots mens. Gick dock upp i vikt 4 kg till under detta år med en redan stor övervikt. Slutade äta östrogen men blev sedan tvungen, sökte sedan hjälp igen för trötthet och flåsighet pga låga järnnivåer i jan 2019. Fick järntabletter igen och utredningen fortsatte.
Jag äter kolestyramin sedan [månad XX] 2023 pga att jag lätt får diarréer. Magen har blivit lugnare. Går nu bara en till två gånger varje morgon – helt ok. Äter glutenfritt sedan 2022 trots att prover visar att jag inte har glutenintolerans då diarréerna ökat med gluten. Koloskopi och DT visat att det inte finns ulcerös colit eller Crohns och att tarmarna bedöms bra och inget blod vid avföringsprov någonsin. Sover bra, gärna 8-9 timmar, men ändå dödstrött. Har gjort en snarkutredning men snarkar inte med andningsuppehåll. Diskbråck, kotfraktur (utläkt) och osteoporos konstaterad 2024.
Hej!
Vad jag förstår har du framförallt problem med uttalad trötthet, lågt serumjärn men ok Hb (blodvärde) och rejäl viktuppgång under en stressig/jobbig period i livet. Du har också osteoporos med kotfraktur (detta måste behandlas och utredas), levaxin-behandlad hypotyreos (?) (hade du antikroppar mot TPO?) samt lichen. Beträffande trötthet så kan järnbrist förklara det men det finns flera andra förklaringar.
För att kunna svara så skulle jag vilja veta din ålder och när mensen upphörde, samt om magen fungerar bra och sömnen är bra. Dessutom vill jag veta aktuellt blodstatus, S-järn, transferinmättnad, ferritin, kobalaminer, folsyra, s-calcium, glukos, c-peptid, HbA1c, ALAT, ASAT, triglycerider ,LDLkolesterol, HDLkolesterol (du bör vara fastande), fritt T3 ochT4, TSH , s-cortisol, SR och hsCRP.
Lichen kan gå bort om du äter strikt kolhydratfattig kost, framförallt helt avstår från alla former av bröd, pasta, vitt ris, socker, läsk och juice.
Beträffande järnbrist så kan man testa om du tar upp järn ok genom att kolla ett s-järn före och 2-3 timmar efter att du tagit 2 tabletter duroferon eller annan järntablett på fastade mage.
Med vänlig hälsning,
Kerstin
Hej doktorn!
Jag har en ring som mäter min sömn. Den har lärt mig lite hur jag ska göra med mina sömnvanor. Gå och lägga mig vid samma tid, inte dricka mer än ett glas vin, ibland knappt det. Absolut inte ha det för varmt i rummet etc.
Men tyvärr visar ringen ofta att jag har dålig sömn. Jag vaknar alldeles på tok för många gånger under natten. Jag snarkar nog också en del (säger min fru i alla fall) och det kan jag upptäcka själv när jag ska somna. Att jag har svårt att komma ner i sömn för jag väcks tidigt av mina egna snarkningar. Egentligen skulle jag vilja komma till rätta med snarkningen, för att kanske få en bättre sömn. Finns det något sätt att kolla på egen hand hur mycket man snarkar och om det faktiskt stör sömnen? Eller när kan det vara motiverat att försöka få saken kollad av vården, om man kanske har många och långa andningsuppehåll? Och kan det finnas något sätt att själv försöka sluta snarka om man nu gör det? Jag har typ 2-diabetes sedan tiotalet år tillbaka.
Hälsningar
Mikael
Hej Mikael,
Snarkar du så mycket att det stör din sömn och kanske också orsakar att du får högre blodsocker på morgonen så ska det utredas. Be din läkare skicka en remiss för utredning för att ta reda på om dina snarkningar är ett hälsoproblem, det vill säga orsakar sömnapné (= korta episoder av andningsuppehåll som ger kortvarig syrebrist). Din fru har kanske märkt att du ibland har andningsuppehåll. Dessa utredningar kan göras på en Öron-näsa-halsklinik och på ett fys. lab. På apoteket finns hjälpmedel som ibland kan minska snarkningar. Fråga dem vad som finns. Oberoende detta bör det utredas.
Jag vet inte om du verkligen vaknar på natten eller om det är ringen som säger att du vaknar. Många blir stressade av dessa ringar eller armband som registrerar sömn och hur vi rör oss när vi sover. Vi har alla en sömncykel då vi ca 5 ggr per natt sover mycket ytligt och kan vakna till, varefter vi går ner i djupsömn under ca 20-30 min, då vi är svårväckta. Dessa sömnperioder behöver vår hjärna och vår kropp för att återhämta sig efter dagens arbete. Melatonin är ett hormon som bildas i tallkottkörteln i hjärna, när vi sover och ger oss en bra lugn sömn. Jag har visat att många med diabetes både typ 1 och typ 2 har lägre melatoninnivåer och att låga nivåer kan kopplas till orolig sömn. Du kan läsa mer i boken ”Lev länge och väl” (Norstedts förlag) och i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier Fakta). Mitt råd är att du tar av dig ringen på natten så kanske du sover lite bättre. Den har redan givit dig nyttig information.
Vänliga hälsningar,
Kerstin
Hej! Jag heter Johan, är 35 år och har under året börjat praktisera periodisk fasta 2-3 gånger i veckan. Jag hoppar över frukosten dagligen och 2-3 gånger i veckan skippar jag även lunchen. Fasta ger mig en skön känsla och jag trivs verkligen med det.
För att hålla mig aktiv tränar jag fem gånger i veckan, vilket inkluderar gym, löpning och innebandy.
Orsaken till att jag tar kontakt är att jag möter skeptiska reaktioner från min omgivning. De uttrycker oro över att min fasta kan vara skadlig, påverka min energi och mitt humör negativt, och pekar på studier som tyder på potentiella skadeeffekter.
I dagens samhälle där åsikter flödar fritt om allt möjligt, söker jag svar från någon med expertis inom området. Jag tror att en bekräftelse från en forskare kan ge mig ett mer välinformerat perspektiv.
Med vänliga hälsningar,
Johan
Hej Johan,
Att fasta 2 dagar i veckan med ett mål om dagen motsvarande ca 600-800 kcal är okej om du äter normalt de andra dagarna i veckan. Det kan t.o.m. rekommenderas om du har ökat bukomfång, ökad vikt, högt blodtryck, höga blodfetter, fettlever, högt blodsocker eller typ 2-diabetes. Det är bättre att äta en tidig lätt middag än att hoppa över frukost, dvs det är bättre att frukosten innehåller fler kalorier än middagen än tvärtom! Dieterna ”4:10” och ”16:8” innebär att man fastar från kl. 18 till 10 (4:10) eller från kl. 17 till 09 (16:8). När du tränar mycket så kräver kroppen energirik-mat, annars förlorar du för mycket fettmassa, muskelmassa; även skelettet blir tunnare och därmed finns risk för frakturer. Jag vet inte vad du väger och hur lång du är det. Det avgör hur mycket energi (=mat) du behöver för att vara få vara frisk.
Med vänlig hälsning,
Kerstin