Frågor och svar

Välkommen att ställa frågor och få svar av Kerstin Brismar!

Här har du möjlighet att ställa frågor till läkare och professor Kerstin Brismar inom området hälsa och livsstil. Skicka in din fråga via kontaktformuläret nedan. Svaret kommer att publiceras, tillsammans med din fråga, på denna sida. Ange gärna ditt förnamn och din ålder, men du får givetvis vara anonym. Kerstin svarar så snart hon har möjlighet och du kommer att bli notifierad via mail när din fråga har publicerats. Många har samma sorts frågor och kommer att få stor glädje av att läsa både din fråga och svaret.

Ange ditt förnamn
Fill out this field
Skriv din mailadress
Ange en giltig e-postadress.
Skriv din fråga här
Fill out this field
DIABETES

Hej!

Jag har diabetes typ 2 och undrar om man kan bli friskförklarad från detta? Har googlat runt massor men hittar inget svar på min fråga. Vet inte heller om du svarar på privata frågor så här.

Jag har haft diabetes typ 2 i ett år. Mitt långtidsblodsocker var då 47. Fick göra en glukosbelastning som visade diabetes. Fick metformin. Jag har ändrat om kosten och sedan 7 månader tillbaka är jag medicinfri.

Mitt långtidsblodsocker är idag på 33. Jag har börjat gå ned en del i vikt, har en del kvar. Jag tränar på gym. Kommer min insulinkänslighet att komma tillbaka? Och då menar jag inte bara medicinfri som jag är idag utan kan man gå tillbaka till vanlig kost (och behålla sin normalvikt såklart). Hur ser prognosen ut?

Mvh,
Frida

Hej Frida,

Tack för ditt mail.

Inte alla men många med typ 2-diabets kan få normalt blodsocker utan behandling och har då inte längre diabetes. Samma sker vid graviditetsdiabetes där blodsockret blir normalt efter avlutad graviditet. DU är nu fri från diabetes enligt dina prover utan medicin.

Man kan få prediabetes, vilket man har om fasteblodsocker är 5,6-6.9 eller mer 7.8 mmol/L 2 timmar efter sockerrik måltid. Det finns förstås en risk att sockret stiger igen och diabetessjukdomen kommer tillbaka senare i livet. Läs gärna min bok ”Koll på Diabetes typ 2” om hur man ska undvika det.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej igen,

… när jag läser ditt svar igen förstår jag inte riktigt om man kan bli fri/friskförklarad eller inte. När jag menar friskförklarad menar jag att jag då kan äta som vanligt (rikt på kolhydrater) och att mitt insulin fungerar som det ska och mitt blodsocker är på normala nivåer. Där är jag ju inte idag. Jag har idag bra värden pga ändrad kost (mindre kolhydrater). Mitt fastevärde på morgonen  är fortfarande högt, runt 6.0-6.4. Under resten av dagen är blodsockret runt 5.6-6.2.

Eller menar du att jag är fri från diabetes som det är idag då långtidsblodsockret är bra och jag är medicin-fri?

Mvh
Frida

Tack Frida, här är mitt svar på dina frågor:

1) Eller menar du att jag är fri från diabetes som det är idag då långtidsblodsockret är bra och jag är medicinfri?

Svar: Ja så är det.

2) När jag menar friskförklarad menar jag att jag då kan äta som vanligt (rikt på kolhydrater) och att mitt insulin fungerar som det ska och mitt blodsocker är på normala nivåer.

Svar: Tyvärr kan du inte äta som vanligt på länge. Du kan testa vad som händer med blodsockret när du äter som vanligt. Men om du går ner i vikt/midjemått ytterligare, tränar regelbundet flera ggr i veckan för att bygga muskler, sover 7-8 timmar per natt och undviker negativ stress, så att insulinkänsligheten ökar, då kan du åter äta som vanligt men akta så att du inte går upp i vikt/midjemått igen för då krävs mer insulin, vilket dina betaceller kanske inte klarar. Många personer som låter göra en överviktskirurgi blir av med sin diabetes, vilket är kopplat till viktminskning och vissa hormonförändringar, som ger bättre insulinkänslighet.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej Kerstin,

[XX] heter jag och följer dig sedan tidigare och har läst både din bok, och artiklar. Din kunskap är fantastisk och jag är tacksam att den finns tillgänglig som en guide att följa i vardagliga livet.

Jag har en fråga om det är nödvändigt att ta Metformin direkt när man får ett diabetes typ 2 besked? Eller kan jag vänta och försöka vända diabetes typ 2? Hur lång tid har jag på mig?

Eller är det bättre att ta Metformin och under tiden försöka vända sjukdomen? Jag har också läst om diabetes-operation. Är det något du rekommenderar?

Jag har nyligen fått brev från vårdcentralen att mitt blodsocker ligger på 7,9 och att jag vid ett tidigare tillfälle också haft det; därför skriver han ut en tablett som heter Metformin som jag ska ta.

Jag är 56 år och väger 89,5 kilo. Längd 166cm.

Jag vill gärna hålla mig frisk och ifrån mediciner om jag kan det. Jag har läst att du först alltid ordinerar ändrade levnadsvanor med kostomläggning och motion. Innan du rekommenderar medicin.

Jag har lagt om kosten sedan några veckor till havregrynsgröt på morgonen och ibland en skiva rågbröd och tagit bort övrigt bröd, fika, kakor. Det märktes på vågen att jag minskade i vikt (1 kg) men inget på blodsockret. Men för 1,5 vecka sedan följer jag en ”low carb low fat” diet med mycket grönsaker, kyckling, fisk och lite kött och lite fett av olivolja och rapsolja, blåbär, nötter och frön. Nu har jag gått ner totalt 4 kg.

Men det är svårt med motionen med ett skrivbordsjobb. Jag promenerar på kvällarna mellan 4000-6000 steg.

Jag har lånat en blodsocker-mätare och mäter sockret varje morgon. Det låg på 8,3 för en vecka sedan nu är det nere på 7,8. Om jag promenerar innan frukost ca 40 minuter ligger det på 6,4.

Min fråga till dig är om jag kan försöka gå ner mer i vikt och lägga om kosten innan jag börjar att ta någon medicin? Eller måste jag ta tabletterna så länge för att undvika skador av diabetes?

Har du fler råd och tips tar jag tacksamt emot dessa.

Tack på förhand,
Hälsningar
[XX]

Hej! Tack för ditt brev. Jättebra kost och fint att det givit så bra resultat. Fortsätt med den och följ råden nedan.

Högt faste-blodsocker beror på högre fetthalt (= triglycerider) i blodet och levern (= fettsyror i blodet och mer fett i levern). Detta går bort om du äter en lågkolhydratkost, inte äter något efter kl 19 och/eller äter enligt 5:2 dieten.

Jag rekommenderar följande:

  1. Börja med en tablett Metformin (500mg) som eventuellt senare kan ökas till 2 tabletter; ta den/dem efter frukost. Metformin hjälper dig att gå ner i vikt. Kan du gå ner 10 kg i vikt och 10 cm i midjemått så finns möjlighet att du blir av med din diabetes. Be Vårdcentralen kolla ”c-peptid” samtidigt som de kollar blodsockret. Då får du information om hur mycket insulin du kan producera, vilket avgör om du kan bli helt av med din diabetes.
  2. Ät eller drick inga kalorier på kvällen efter kl 19.30. Att ha 10-14 timmars fasta, t ex då du bara får äta mellan kl 07 och 19, är mycket bra.
  3.  Ät enbart frukost, lunch och middag; småät inte mellan målen.
  4. Ät bara en liten eller lagom portion. Ta inte om och ät långsamt. Då hinner du känna mättnad tidigare.
  5. Ät Lågkohydratkost och fiberrik kost. Bär och grönsaker är bra.
  6. Kolla midjemåttet på morgonen före frukost en gång i veckan. Det kommer att minska med ca 0,5 cm i veckan.

Jag hoppas att du sover bra, vilket också är viktigt.

Om det är svårt att följa dessa råd för att gå ner i midjemått, så kan du återkomma.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej igen !
Jag är en snart sjuttiotre år ung man. Time in range mellan 70 och 80%, senaste HbA1C var 44. Diabetiker typ 1 sedan snart fyrtiofyra år och sedan jag fick en liten hjärtinfarkt för fyra år sedan äter jag Atorvastatin. Sedan flera år har jag kraftiga nervskador i ben och fötter. Jag har låga blodfetter redan innan jag började med Atorvastatin. Jag var skeptisk till att börja med den men jag är ingenjör, inte läkare.

Jag har läst att Statiner hindrar nervers återväxt ! Jag har dålig balans och musklerna i underben har nästan försvunnit – förskräckligt! Kan jag tjäna på att sluta med Atorvastatin ?

Tacksam för svar!

Hej,
Varma gratulationer till dina fina värden, vilka säkert beror på din livsstil och bra insulinkänslighet och kanske bra gener. Hjärtinfarkt är inte ovanligt även när man inte har diabetes. Man har en större risk om man har ett högt Lp(a). Har du det? Många studier har visat att om man har haft en liten eller stor infarkt så bör LDL-kolesterol vara låg (<1.6) för att skydda mot en ny. Statiner förhindrar inte nervers återväxt!

Jag och andra har visat att Q10 (Coenzym Q) tillsammans med Selen skyddar både njurar och hjärta, samt nervsystemet, till exempel i fötterna. Jag rekommenderar alltid 100 mg Q10 + Selen (Pharma Nord) 2 ggr dagligen och B12 för att förbättra och förhindra försämring av nervfunktionen och förebygga hjärt- och njurskada hos äldre personer både med och utan diabetes. Tyvärr finns det inte som läkemedel i Sverige. Kost rik på antioxidanter (antiinflammatoriska substanser) är också viktigt.

Gå till Vårdcentralen och be att de kollar Lp(a) och även ApoB/ApoA1. Om det senare är under 0,5 behöver du inte statiner.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Är en typ 2-diabetiker som försöker reversera min diabetes. När jag fick diagnosen hade jag 63 i långtidssocker. Senast det mättes var HbA1c nere på 39. Tillämpar 16/8-metoden. Fastar 16 timmar och har ett ätfönster på 8 timmar och trivs bra med det.

Har gått ner ca 15 kilo i vikt. Men har tyvärr fortfarande för stort midjemått även om magen har krympt en hel del. Har också svårt att sova om jag har tom mage, så jag äter ost, ett ägg, lite grekisk yoghurt eller någon frukt innan jag ska sova. Är det fel att äta efter sju på kvällen? Jag somnar inte förrän runt klockan 1.

Äter Metformin x 3. Jag är 164 cm lång och väger 62 kilo. ÄR 67 år. Har problem med en fot, så jag har svårt att gå långa, raska promenader. Tränar några gånger i veckan med Sofia på SVT och försöker komma ut och gå lite varje dag.

Vänliga hälsningar,
A

Hej A,

Fantastiskt bra gjort. Det är mycket svårt och krävs en kraftansträngning att lyckas gå ner så mycket i vikt. Ditt HbA1c är nu helt normalt liksom vikten. Det tar lång tid att minska midjemåttet. Dagliga promenader (bra med stavar) på 30-45 minuter och/eller en till två ”faste”-dagar (med ca 500 kcal/dag) i veckan har visat sig minska midjemåttet.

Studier har visat att östrogenbristen efter att mensen upphört bidrar till ökat midjemått med lite mer fett i buken på grund av både sämre fettförbränning och lite större aptit. Bästa sättet att behålla de bra värden är att se till att middagen är det minsta målet på dagen och att frukosten är ett betydligt större mål än middagen, dvs frukosten ska innehålla mer kalorier än middagen. OBS. Man ska inte heller hoppa över frukosten. Följer man dessa råd enligt flera studier kan man hålla vikten eller till och med gå ner i vikt. Även suget och hungern blir mindre på kvällen. Det är inte fel att äta efter kl.19 men gör vi det påverkas vårt fasteblodsocker, som blir högre. Vi är mycket mer insulinokänsliga på kvällen och natten och kan då inte förbränna så bra den energi som vi stoppar i oss. I stället lagras energin (det vi stoppar i oss) i fettväven och fettcellerna blir större. För bra sömn, har det visat sig, gäller det att inte äta eller dricka några kalorier tre timmar före sänggående. Om du inte kan somna utan ”måste” ha något i magen pröva att dricka något varmt utan kalorier och vänta ett tag på effekten. Kvarstår suget att äta något, ta då en liten ostbit eller 2 äppelklyftor. Att äta något innan man somnar är en vana och inte ett kroppsligt behov.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Jag skulle vilja ha förslag på något lämpligt proteinpulver för en person med typ 1-diabetes. På marknaden finns jättemånga och det är väldigt svårt att veta vilka som är bäst för mig som diabetiker och vad jag faktiskt bör kontrollera i sammanhanget. De innehåller ju till exempel väldigt olika sockerhalter. Jag är inte vegetarian/vegan och skulle ibland, bland annat, vilja byta ut frukostens ägg till ett pulver istället. Vore bra om det är enkelt att blanda i havregrynsgröten.

Vänlig hälsning från Åsa

Hej Åsa,

Jag har diskuterat din fråga med en duktig dietist. Vi är överens om att det inte går att namnge något specifikt proteinpulver. Det finns många att välja bland. Eftersom en del innehåller mycket socker så är det viktigt att titta på innehållsförteckningen, och inte välja dessa. Protein är bra som tillägg till gröten, yoghurten eller smörgåsen, då protein inte ökar blodsockret samt ökar mättnadskänsla. Det ökar även något kroppens glukagon-produktion 3-4 timmar efter intaget, vilket kan skydda mot lågt blodsocker.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Undrar hur jag ska göra för att gå upp i vikt? Har typ 2-diabetes (D2) och var underviktig vid debuten. Är 167 cm lång och väger nu 47 kg. Har försökt allt, dietisthjälp och näringstillskott utan resultat. Vägde 45 kg som lägst. Kan ej äta sockrig, fet eller mjölig mat. Det höjer blodfetter och blodsockret. Haft D2 i 4 år nu. Är orolig över min vikt. Den maten som jag skulle behöva äta för viktuppgång passar inte diabetiker och öka mängden mat har samma effekt. Känns hopplöst. Allt utgår från övervikt. Ingen hjälp att få när man är underviktig. Jag är gravt underviktig. Har smal benstomme. Är 72 år och har aldrig vägt mer än 58 kg i mitt liv. Skulle vilja väga 50kg iaf. Finns det hjälp att få?

TT

Hej TT,

Ja det finns hjälp att få. Allt talar för att du har insulinbrist och behöver insulin. Utan insulin kan man inte gå upp i vikt, snarare leder det till viktnedgång, Be din läkare snarast kolla om du behöver insulin. Det gör man enkelt med ett blodprov, som heter c-peptid. Jag har under åren träffat flera patienter, äldre än 70 år, när de fick diagnosen diabetes, som visade sig bero på insulinbrist. Din doktor bör även kolla din ämnesomsättning. Får du insulin så kan du äta allt som är nyttigt för dig inklusive kolhydrater och fett.

Vänliga hälsningar.
Kerstin

Hej!

Jag har en fråga till er angående diabetes typ 1 och testosteron. Hur fungerar balansen där emellan? Är de farligt att ha för mycket testosteron i kroppen för mig som typ 1 diabetiker? Isåntfall varför? Hur påverkar detta mig om jag har för mycket testosteron i kroppen?

Med vänliga hälsningar,
Hampus

Hej Hampus,

Det totala testosteronvärdet kan ibland var högt men produktionen brukar inte vara påverkad vid typ 1 diabetes. Den fria bioaktiva nivån kan var lite låg. Relativ insulinbrist ökar SHBG, ett protein som testosteron är bundet till i blodet, vilket orsakar högt totalt testosteron (mäter det som är bundet till SHBG) men lågt fritt testosteron. Testosteron som vi mäter i blodet kan normalt variera mellan 10 och 30 utan att ge olika symtom. Ett mycket högt värde, om både högt totalt och fritt testosteron, bör kollas avseende orsak. Det kan ses vid doping och vissa tumörer. Det kan ge ökad muskelmassa och därmed lite bättre blodsocker men också högre blodfetter. Hos vissa män men inte alla kan ett mycket högt värde påverka humöret. Man känner sig då starkare och får mer energi, men får också humörsvängningar med irritabilitet och ilska, samt kan öka i vikt och få sämre spermieproduktion. Sexualdriften/lusten påverkas främst av hypofyshormonet prolaktin som i samarbete med testosteron reglerar lusten. Erektionsförmågan styrs av faktorer som reglerar blodflödet i penis såsom nervfunktion och kärlväggens egenskaper i blodkärlen. Testosteron kan hjälpa till, men vid neuropati och småkärlsjuka vid diabetes hjälper det inte. Testosteron bildas i testiklarna efter stimulering med hypofyshormonet LH. Det finns en svag dygnsvariation med högsta värdet på morgonen. Hoppas detta är svar på dina frågor.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej!

I början av sommaren fick jag skrämselhicka när jag vid den årliga provtagningen av mina sköldkörtelvärden också fick veta att jag fått diabetes. Fasteblodsockret låg på 8,2 och någon vecka senare vid förnyad provtagning på 7,5. Det är diabetes sa läkaren och skrev ut metformin. Jag var också övermedicinerad med Levaxin (tsh 0,07 och t4 29) och fick omedelbart sänka dosen.

Nu min undran: Finns det ett samband mellan blodsocker och för höga tyroideavärden? Hur förhåller det sig vid långvarig stress, kan man tänka att det påverkar blodsockret? Jag har haft stresspåslag sedan flera månader på grund av en familjemedlems vacklande hälsa och mått dåligt både psykiskt och fysiskt (orolig mage, ångest etc). Idag känner jag mig tidvis lite lugnare.

Naturligtvis tog jag detta diabetesbesked på stort allvar och köpte in en blodsockermätare för fingret. Ytterligare ett par veckor senare läste jag vid egen mätning värdena 6,7 och nu senast 6,2 (fasteblodsocker). Jag har köpt ut metformin men inte börjat använda dem ännu eftersom jag vill träffa en dietist först som jag är bokad för efter sommaren. Jag är inte tveksam att börja med dem men vill först veta om något annat kan ha påverkat de högre blodsockervärdena och som jag själv kan råda över. Jag är 60+ och något överviktig.

Hälsar och undrar Anna

Hej Anna,

Hög ämnesomsättning, dvs höga T4, kan öka blodsockret, främst fasteblodsockret. Detta gäller även hög dos Levaxin, som är samma som T4. Ångest och kronisk negativ stress kan också öka blodsockret. När Levaxindosen sänkts och du känner dig lugnare så kan sockret bli bra igen. Vad är ditt HbA1c (det vi kallar långtidssocker)? Är det förhöjt så bör du kombinera dietistens råd med Metfomin. Metformin har funnits i ca 60 är och är en bra medicin med många positiva effekter; det minskar blodsockret, minskar insulinbehovet, underlättar viktnedgång, skyddar hjärta och njurar, minskar risk för demens och minskar risk för allvarlig covidsjukdom.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej! 

Jag har vid mätningar i fjol haft ett p-glukos-värde som tre gånger i rad har varierat mellan 6,0 och 6,3. Därefter har jag haft ett värde på 5,5 men är nu tillbaka på 6,1. Däremot har mitt långtidsblodsocker legat bra hela tiden, dvs 38 i HbA1c. Jag har det senaste året lagt om min kost, lite socker och kolhydrater och motionerar regelbundet. Hur ska jag tolka mina resultat?Jag konstaterades ha prediabetes för knappt ett år sedan. Jag är 61 år och äter enligt råd från dietist, vilket innebär att jag nästan aldrig äter sötsaker eller dricker alkohol. Håller ned mängden kolhydrater, till exempel pasta äter jag sällan utan håller mig till fullkornsprodukter, svart ris, quinoa, bulgur, bönor, sallad etc. Äter måttligt med bröd och alltid fullkorn. Äter mycket fibrer. Frukost brukat oftast bestå av ägg, avokado och yoghurt med chiafrön. Går på gym två gånger i veckan då jag cyklar och tränar med olika redskap. Försöker röra mig och promenera mer än tidigare i vardagen och tar gärna trappor istället för hiss. Är smal och har ingen övervikt.

Med vänliga hälsningar,
Alf

Hej Alf,

Du gör precis rätt, dvs har mycket bra matvanor och är fysiskt aktiv och håller vikten bra, vilket skyddar dig från att få diabetes typ 2 och ger ett bra HbA1c. Är fasteblodsockret mellan 6-6.9 så har man enligt WHOs (och svenska beslut) definition prediabetes. Är blodsockret fastande på morgonen 7 eller mer så har man diabetes. I USA säger man att om du har ett fasteblodsocker mellan 5,6-6.9 så har du prediabetes.

Har man ett måttligt förhöjt fasteblodsocker men normalt bra HbA1c, mindre än 39, så är risken att få typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdom betydligt mycket mindre. Ett isolerat högt fasteblodsocker kan bero på att man äter eller dricker något med kalorier på kvällen eller natten, att man är kvällsmänniska och lägger sig sent eller att man har nedsatt känslighet för insulin i levern med höga blodfetter framför allt höga triglycerider fastande (då ofta fettlever) eller för litet eget insulin för att kunna reglera sockerutsläppet från levern till blodet på natten. Du kan pröva att fasta från kl. 18 och se om det påverkar ditt fasteblodsocker. Har du familjemedlemmar med typ 2 diabetes, så har du ökad risk att få typ 2 diabetes när du blir äldre eller gammal då insulinkänsligheten minskar med stigande ålder. Typ 1 diabetes kan också debutera i hög ålder. Min äldsta patient som fick typ 1 diabetes var 75 år. Ny forskning har visat att även typ 1 diabetes kan komma smygande med endast måttligt förhöjda blodsocker ofta efter måltid ett par år innan förmågan att producera insulin har minskat så mycket att man behöver behandling med insulin. Jag brukar hos personer med låg till normal vikt och prediabetes följa upp prover såsom C-peptid (ett mått på egen insulinproduktion) och antikroppar mot proteiner i betacellen, vilka är förhöjda hos de som har risk att få typ 1-diabetes.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Sedan 68 år tillbaka har jag Diabetes typ 1. När jag började med insulin fick jag rådet att ”nu måste du alltid ha ett par sockerbitar i fickan för att stoppa i munnen om du känner att en känning är på gång”. Under årens lopp har några kilo godis konsumerats och naturligtvis orsakat hål i tänderna.

Nu har jag blodsockermätare i mobilen som larmar både natt och dag. Andra tabletter har jag i Apo-dos och bland dem en in-plastad tablett som väl löses upp i magen. Min tanke är nu att hitta en in-plastad tablett som innehåller ungefär lika mycket kolhydrat som en söt karamell. Denna tablett skulle sväljas hel och inte sätta spår på tänderna utan lösas upp i magen och höja blodsockernivån.

En sådan tablett kanske redan finns? Eller finns annat sätt att snabbt höja blodsockret vid behov?

Vänliga hälsningar,
Harald

Hej Harald,

Vilken bra idé. Du skulle kanske kunna ta patent på den. Vad jag vet så finns det inte. Du måste haft lågt blodsocker ofta? 68 år med diabetes är en lång tid så det hinner säkert bli en del, särskilt om man försöker ha en så bra blodsocker som möjligt. Tog du Dextrosol eller vanliga sockerbitar? Det är bättre att anpassa behandlingen så att man slipper ta extra socker. Kontinuerlig blodsockermätare borde kunna hjälpa dig så att du inte behöver äta socker. Det är bara socker som snabbt kan höja blodsockret. Du kan pröva banan och lite honung och/eller mjölk, som också kan verka snabbt.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej! 

Jag tar spruta med insulin och Rybelsus varje dag. Nu behöver jag minska totalen. Vad är lämpligast? Insulinet eller Rybelsus?

Vänliga hälsningar,
Tommy

Hej Tommy,

Det går inte att ge ett kort svar när jag har så lite information. Insulin och Rybelsus är helt olika typ av medicin. Insulin minskar blodsockret men inte vikten. Rybelsus, som är samma som Ozempic men i tablettform, minskar blodsockret efter måltid genom att öka din egen insulinproduktion bara när du äter, inte annars, och minskar dessutom din aptit så att du äter mindre och kan gå ner i vikt. Rybelsus är således inte insulin utan ett tarmhormon, GLP-1. Om du har typ 2 diabetes och med hjälp av Rybelsus gått ner i vikt och fått bättre blodsocker, till och med lite lågt ibland, så ska du absolut minska insulinet eller kanske sluta helt för att slippa hypoglykemier. Men detta bör du göra i samråd med din läkare och diabetessköterska.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Jag undrar om man kan ha långtidssocker på 40 mmol och samtidigt ha insulin brist? Vad ska c-peptid-prov visa när insulin ska sättas in om man bara tar metformin för D2?

Tintin

Hej Tintin,

Ett HbA1c på 40 är jättebra och berättar att du i stort sett haft normalt blodsocker de 2 senaste månaderna. Jag tror inte att du har insulinbrist som kräver behandling. Om fasteblodsocker är högre än 7 och du har ett C-peptid-värde på 0,3 eller mindre då behöver du med stor sannolikhet insulin. Jag har medelålders patienter som med perfekt kost, fysik aktivitet och vikt kunnat kontrollerat sitt blodsocker (med normalt HbA1c) utan insulin i ett par år efter att de fått diagnosen typ 1 diabetes, innan de behövt låg dos insulin. De har haft liten egen insulinproduktion som de kunnat öka lite till vid måltid. Man kan ha insulinbrist vid typ 2-diabetes, men då är HbA1c högt och man har inga antikroppar mot proteiner i betacellen, vilket man har vid typ 1-diabetes.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Jag har ett dilemma kring mina blodsockervärden – eller vad jag tror är ett dilemma iallafall. Jag har inte diabetes än, men dock så fick jag graviditetsdiabetes under min tidigare graviditet förra året. Jag gjorde en vanlig glukosbelastning för en månad sedan och mitt resultat var 8,3 (kapillärt). De tog även blodprov (Hba1c) som då var 35. Läkaren menade på att det ej visade på diabetes och inte heller på prediabetes. När jag mäter blodsockernivåerna hemma med blodsockermätaren så tycker jag mig ligga relativt högt ändå. Exempel på dagens resultat efter måltid. Måltiden bestod av 1,5 portion havregrynsgröt med en halv banan.

30 min efter måltiden: 8,6
1 h efter måltiden: 10,3
1,5 h efter måltiden: 9,5
2 h efter måltiden: 6,8

Känns som att vissa värden ovan är lite för högt för en frisk person utan diabetes? Eller kan man få sånna toppar (resultat) som jag har fått utan att det är diabetes? Jag får nästintill alltid liknande värden efter dagens första mål… Kan tillägga att jag fick samma värden även när jag var gravid med graviditetsdiabetes (var kostbehandlad).

Oroas lite då jag inte tycker mig få ett ”konkret” svar från tidigare läkare. Kan värdena bero på insulinresistens eller kan man ha diabetes trots att glukosbelastningen visade normalt..

Tacksam för svar från en aningen förvirrad 35-årig kvinna..

Hälsningar.
S.

Hej S.,

Jag förstår att det är svårt att förstå om du har diabetes eller inte. Jag vet inte vad du har för blodsocker fastande? När togs värdet som visade 8,3?, sannolikt inte fastande för då hade din doktor reagerat. De värden du visar talar för prediabetes och inte typ 2 -diabetes. Vid prediabetes har majoriteten också insulinresistens. I tabellen nedan kan du se gränserna för diagnoserna prediabetes och typ 2-diabetes.

För diagnosen diabetes krävs att man har ett faste-glukos på 7.0 eller mer vid minst två tillfällen eller ett slumpmässigt blodsocker på högre än 11 eller HbA1c på 48 (hos yngre kan gränsen vara lägre (46) eller ett blodsocker 2 timmar efter sockerbelastning mer än 11 mmol/l. OBS. Man kan ha diabetes fast HbA1c är normalt.

Hos de som har en helt normal sockertolerans ska blodsockret 2 timmar efter måltid gå ner till samma nivå eller lite lägre (helst mindre än 5.6) än det var före måltiden men så är det inte vid prediabetes eller typ 2 diabetes. Se kurvorna som jag bifogar. Jag har gjort många studier på friska och personer med prediabetes. Jag har aldrig sett ett fasteblodsocker högre än 5,5 hos friska äldre personer. Medelålders (40-55 år) har alla ett faste-värde under 5 mmol/l.

1,5 portion havregrynsgröt och en halv banan innehåller kolhydrater som tas upp långsammare än snabba kolhydrater (tex socker och vetemjöl) men bryts ned till glukos, varför du ser ett förlängt svar med lite förhöjda sockervärden pga prediabetes/insulinresistens. Sockervärdena är något högre än det skulle vara om du hade normal sockertolerans, dvs inte prediabetes. Vid graviditet har man bestämt lägre gränser för blodsockret för att få diagnosen graviditetsdiabetes.
Hoppas detta är svar på dina frågor.

Du bör få kostråd och följas upp av din husläkare. Det är mycket du kan göra själv för att slippa få typ 2-diabetes och för att få en normal sockertolerans, dvs bli av med prediabetesdiagnosen. I boken ”Koll på typ 2 diabetes” finns mer information även om prediabetes.

Se även tabell och figur nederst i detta svar!

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Table 1. Diagnostic criteria of prediabetes and diabetes according to WHO and ADA.

  Prediabetes Diabetes
IFG IGT
Diagnostic test Diagnosis if 1st or both 1st and 2nd criterium are met (or if 3rd is met) Diagnosis if both 1st and 2nd criterium are met

(or if 3rd is met)

Diagnosis if one or more of the following criteria are met
Fasting plasma glucose a 6.1- 6.9 mmol/L (WHO)

5.6- 6.9 mmol/L (ADA)

<7.0 mmol/L ≥7.0 mmol/L
2-hour plasma glucose b <7.8 mmol/L (WHO, ADA) ≥7.8 and <11.1 mmol/L ≥11.1 mmol/L
HbA1c c 39–47 mmol/mol (5.7-6.4%) (ADA) ≥48 mmol/mol (6.5%) (ADA)
Random plasma glucose d ≥11.1 mmol/L (ADA)

a Fasting is defined as no caloric intake for at least 8 hours. b After 75 g oral glucose load. c The HbA1c test should be performed using a method that is certified by the NGSP and standardized to the Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) assay. d In the presence of hyperglycemic symptoms.

Se även denna bild nedan:

Hej Kerstin,

Jag har tidigare skrivit till dig om min Diabetes typ 2. Jag har vid senaste mätningen kommit till långtidssocker HbA1c 39 och morgonsocker 5,4.

Det går upp och ner, beroende på stress och vad jag äter. Vikten är också ett viktigt inslag. Det viktigaste för att få dessa fina siffror är omläggning av kosten och att jag fick Ozempic som hjälp. Det gav mig energi att orka fixa maten och motionen. Jag fick problem med njurarna i vintras och en trötthet som inte vill ge sig. Så det var tur att jag fick hjälp att få medicinen Ozempic utskriven.

Jag skriver igen till dig då min make har drabbats av en trötthet som inte går att sova bort. Han har tagit prover och det har visat sig att han har problem med sköldkörtel som visade en underfunktion ? (TSH <0.01). För flera år sedan var det lite i överkant. Vårdcentralens läkare vill vänta 1 månad med att ta nya prover. Kan du rekommendera en egen behandling genom förändring av kosten eller annan undersökning/behandling? Min make röker dagligen och dricker även vin ibland. Han har ett extremt stressigt jobb och har arbetat med stor överbelastning sedan många år. Jag trodde först att det var ”gått in i väggen” symptom med orkeslösheten. Proverna visade att hjärtat har höga slag och blodtrycket har stigit. Han har haft lågt/normalt blodtryck senaste 20 åren. 130/80. Han väger 84 kg och är 183 cm lång. Förändringen har kommit de senaste 6 månaderna.

Han får följande kost-tillskott från Alg Börje Marint Magnesium, Helhetshälsas B komplex, Kalium, MSM, Q10 och Chlorella Pyreniodosa. Han varierar mellan MSM Q 10 och Chlorella och tar dessa vid enstaka tillfällen under veckan.Han får även bär och mat lagad från grunden men har gått ner ca 13 kg på 18 månader. Han äter mindre och mindre.

Tacksam för råd och hjälp hur jag kan hjälpa honom vidare. Han orkar inget alls längre och är mycket glömsk, ont i kroppen och är även okordinerad ibland i sina rörelser. Kan det vara näringsbrist som orsakar detta?

Stort tack på förhand!

Hälsningar,
IK

Hej IK,

Du har jättefina blodsockervärden, som nu är normala!

Jag måste veta svar på hans sköldkörtel-prover för att kunna ge ett bra svar. Ett lågt TSH (hypofyshormon) och ökade hjärtslag talar för överfunktion av sköldkörteln. Har han låg ämnesomsättning (underfunktion) med låga T3 och T4 värden i blodet, då brukar man gå upp i vikt, inte ner. Man kan då, om han verkligen har underfunktion, ta extra Q10 100 mg x 2 dagligen, som behövs för energiproduktion .T3 stimulerar bildning av Q10 i våra celler. De andra kosttillskotten har nog ingen större effekt, såvida du inte själv noterat att de ökar aptiten. Vila (sjukskrivning), vätska och vanlig nyttig mat med extra kalorier är det man rekommenderar förutom medicin för behandling av överfunktion.

Viktnedgången, som sker ofrivilligt, är inte bra. Det kan bero på: 1. överfunktion av sköldkörteln, 2. underfunktion av binjurarna eller av hypofysen, 3. insulinbrist=diabetes typ 1, 4. depression eller 5. någon allvarlig sjukdom ( lever-, njur-, hjärtsjukdom eller cancer) eftersom han verkar ha förlorat aptiten.

OBS. Hans läkare måste få veta detta nu för att utreda orsak och inte vänta! Din läkare bör kolla T3 och T4, TPOak och TRAK, lever- och njurprover, saltbalansen, S-calcium samt CRP och blodstatus.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej,

Surfade på nätet och såg att man kunde ställa frågor till er. : )

Jag är nyligen diagnostiserad med Typ 2 diabetes. Jag tar 1 metformin per dag, och då läser jag att man ska ta den till frukost. Jag är ingen superbra frukost-ätare så min fråga gäller hur mycket man måste äta för att kunna ta tabletten, man ska ju äta den till mat.

Har ännu inte blivit kallad till specialister kring diabetes, och min läkare på hälsocentralen är lite osäker på mängd mat man måste ta.

Så min fråga är:

Kan jag ta metformin till frukost om jag äter 2 st. grova brödmackor och en drick-kvarg…. (som exempel), eller är det ”för lite” mat?

Hoppas ni förstår min fråga.

Mvh,
Pär

Hej Pär,

Det enkla svaret är att det går bra. Metformin påverkar insulinkänslighet i framför allt levern och lite i muskler samt påverkar tarmfloran positivt. Metformin kan inte ge för lågt blodsocker. Metformin-behandling gör att man behöver mindre insulin för att få ett bra blodsocker. Du kan läsa mer i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier Fakta).

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Jag tar en metformin till middagen. Mina värden är inom målområdet. Jag undrar varför jag reagerar så snabbt efter motion eller bara av vanliga sysslor hemma med att blodsockret går ner. Redan vid 5.0 känns det som att jag inte orkar. Borde inte det vara normala värden? Ibland strax över 3.0 eller 4.0 men då måste jag äta något. Är 167 cm lång och väger 49 kg. 70 år.

Mvh,
Anonym

Hej!

Metformin minskar framför allt sockret efter måltid, dels för att det förlänger upptaget av socker i tarmen och dels för att det ökar upptaget i levern och minskar utsöndring av socker från levern. 5.0 är ett normalt värde. Men ligger man högt, till exempel på 12–15, och blodsockret snabbt sjunker till 5, så kan det kännas som en känning=som lågt blodsocker.

Hur mäter du ditt blodsocker? Vad är ditt HbA1c? Har du diabetes? Och i så fall hur länge har du haft det? Tar du bara metformin, som din enda medicin? Jag behöver veta mer för att kunna svara korrekt på dina frågor. Att sockret sjunker efter motion eller sysslor i hemmet talar för att du har egen insulinproduktion.

Vänliga hälsningar
Kerstin

Hej,

Jag har blivit diagnosticerad med diabetes 2 och äter blodtryckssänkande medicin som gör mig väldigt yr och matt. Jag är också förbjuden att äta kolhydrater (potatis, vitt ris, vanlig pasta), fett (ska ersättas med light-produkter) och frukter (förutom äpple och päron). Detta leder till att jag går ner i vikt, vilket inte är bra då jag redan är väldigt smal. När jag sedan surfar runt om kostråd så tycker inte jag de stämmer med vad min diabetessköterska ordinerar.

Vad gäller allmänna kostråd utgår de ofta från de som är överviktiga. Men vad gäller för oss som redan är (för) smala? Och är det så att man fortfarande kan äta allt men inte i stora mängder. Vi som är smala har ju ofta inte det bekymret att vi vräker i oss mat och dryck. Jag vill gärna fortsätta äta frukt som banan och citrusfrukter, dricka ett glas juice på morgonen och bre lite marmelad på smörgåsen.

Mvh
Kristian

Hej Kristian,

Vet inte hur gammal du är och när och hur du fick diagnosen typ 2-diabetes, men jag misstänker att du har relativ insulinbrist, dvs en variant av typ 1-diabetes. Har du fått insulin? Det går inte att ge kostråd om man inte vet vilken typ av diabetes du har. Du måste kolla c-peptid (din egen insulinproduktion) samtidigt med glukos 1.5–2 timmar efter en måltid. Även fastande på morgonen.

Triglycerider är lågt om du har relativ insulinbrist. Du har sannolikt för hög dos av din blodtrycksmedicin eller fel medicin, som sänker pulsen för mycket. Du ska inte bli yr av medicin, som sänker blodtrycket.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej Kerstin,

Har tyvärr fått sekundär diabetes pga cortison år 2017. Jag åt metformin i 5 månader och har sedan klarat mig med bra kost. Jag lyssnade på ett program på radio där du medverkade om bl a periodisk fasta och vår inre klocka för cirka 3 år sedan. Jag började äta enligt 16/8 metoden efter programmet. De senaste 6 månaderna är mitt fasteblodsocker ofta över 6 mmol/L, något som jag inte tidigare haft. Efter måltid är värdet helt ok. Kan detta ha något att göra med min periodiska fasta? I övrigt rör jag på mig med träning, promenader och cykling och har alltid varit smal. Är 74 år.

Hoppas du har möjlighet att svara mig.

Mvh B

Hej,

Om man får diabetes när man får kortison behandling i form av tabletter, t ex prednisolon, så har man anlag för typ 2-diabetes. Även om blodsockret blir normalt när man slutat med behandlingen, äter bra och inte har för stort midjemått (=fett i buken) så finns en risk att blodsockret stiger med åren när man blir äldre, då majoriteten med stigande ålder blir allt mer insulinokänsliga och därför kräver allt högre insulinproduktion för att hålla blodsockret inom normalt område. Ett högre fasteblodsocker beror på att insulinproduktionen under fasta inte är tillräcklig för att bromsa leverns sockerproduktion. Att ditt socker ”är bra efter måltid” talar för att din bukspottkörtel kan öka insulinproduktionen bra när du äter och sockret stiger i blodet, vilket är jättebra.

Jag vet inte hur du äter enligt 16:8-metoden. Jag föreslår att du inte äter eller dricker något med kalorier efter kl 17, ät en bra frukost kl. 09, lunch kl. 13 och middag 17, och därefter bara vatten, te och ev. kaffe om du tål för sömnen. Om man inte äter efter kl. 17 så brukar fastesockret bli bra. Du kan läsa lite om detta i min bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta). Mycket bra att du är fysiskt aktiv och har en bra vikt. Har du kontakt med en husläkare?

Hoppas detta är svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,
Jag har nyupptäckt diabetes typ 2. Jag har börjat mäta blodsockret och har märkt att värdet ligger som högst på eftermiddagen innan måltid, mellan 7.8–8.0, medan det däremot två timmar efter måltid legat runt 6.4. Det känns bakvänt för mig? Har det att göra med att jag håller på att sätta in metformin? Jag tar 1000 mg/dag vid frukost, enligt ordination. Jag blir väldigt skakig i händerna en stund efter att jag tagit den.

Med vänliga hälsningar,
A-S

Hej A-S,

Det vore intressant att veta vad ditt blodsocker är fastande före frukost? Att du har bra blodsocker efter måltid betyder att du fortfarande kan öka insulinproduktionen tillräckligt när sockret i blodet stiger vid måltid och därför får du bra värden efter måltid. Att det sedan stiger kan bero på att du är okänslig för insulin (insulinresistens) och har för lite insulin för att kompensera för detta när du är ”fastande” och blodsockret är lägre. Metformin ges för att förbättra känsligheten för insulin. Du kan pröva att dela upp metformin-dosen så att du tar 500 mg på morgonen och 500 mg till middagen. Om symtomen du har, dvs darrningar /skakningar i händerna beror på metformin, så bör de upphöra. Det kan dock också bero på vad du äter till frukost. Äter du mycket snabba kolhydrater som ökar blodsockret snabbt rejält så ökar även insulinproduktionen och du kan få relativt lågt blodsocker efter 1-2,5 timmar, vilket kan orsaka skakningar. Jag vet inte vad du väger men vet att om metformin inte fungerar för dig så finns effektiv blodsockersänkande medicin som rekommenderas vid övervikt.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej!
Vad är en lämplig laktosfri kost för mig som har typ 2-diabetes?
Hälsningar,
Mona

Hej Mona,
Du kan äta all den kost som man rekommenderar vid diabetes men välj laktosfria mjölkprodukter. Vid matlagning kan du också välja kokosmjölk och havremjölk som inte innehåller laktos (=mjölksocker) . Laktos är mjölksocker, som bryts ner i tarmen till glukos med hjälp av ett enzym, som heter laktas, vilket saknas vid laktosintoerens. När detta enzym tillsätts till mjölkprodukter så bryts mjölksockret (=Laktos) ned till glukos. Du kan köpa detta enzym på apoteket och ta det som skydd mot magtarmbesvär när du äter mjölkprodukter (mjölk, ost, glass, grädde, pajer etc) på restaurang eller bjuds. Vissa restauranger har nu all mat lagad med laktosfria mjölkprodukter.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej,

Jag är snart 49 år, kollar mina blodsockervärden regelbundet och har idag fått veta av min läkare på vårdcentralen att jag har prediabetes: mitt sista blodprov (fastande) visade ett blodsockervärde (P-Glukos) på 6.2 mmol/l. 

Under de senaste fem åren har jag redan vid tre tillfällen haft värden på 6.4 mmol/l (2019), 6.1 mmol/l (2021) och 6.3 mmol/l (2023) men övriga blodprov emellan visade alltid värden under 6.0-gränsen. Min läkare säger nu att reglerna för att fastställa prediabetes har förändrats (förr låg gränsen uppenbarligen på 6.5 mmol/l.). Hon säger också att det egentligen inte finns några riktlinjer i Sverige för behandling av blodsockervärden under 7 mmol/l. 

Vart kan jag vända mig för att få bra strategier för att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes? (Jag röker inte, tränar ofta, äter mest nyttig mat, men väger kanske 5 kg mer än vad jag gjorde för 20 år sedan. Det finns tyvärr en ärftlighet för typ 2-diabetes i familjen, men både min bror och pappa är/var kraftigt överviktiga).

Tack på förhand!
Vänligen
J.
Huvudsta


Hej,

Det finns riktlinjer för hur man ska behandla prediabetes, som kan vara en riskfaktor för att utveckla framtida typ 2-diabetes, även hjärtkärlsjukdom. Men för det behövs även ett förhöjt HbA1C (det vi kallar långtidssocker) som berättar om du även har lite för högt blodsocker på dagen efter måltid. Du kan be din VC om en blodsockermätare (de är gratis), så kan du själv kolla hur ditt blodsocker är 1,5 till 2 tim efter att du ätit. Det bör då helst vara detsamma som strax före du åt eller max 7,7 mmol/l enligt definition. Om det är högre har du hög risk för att få typ 2 diabetes. I mina egna studier, där vi gjorde sockerbelastning på personer som har diabetes i familjen, så var risken att få typ 2-diabetes förhöjd inom 8-10 år redan om blodsockret 2 timmar efter sockerbelastningen var högre än faste-värdet. Be din doktor att får göra en sockerbelastning. Har du däremot bara högt fasteblodsocker så är risken betydligt mindre för framtida typ 2-diabets. Ett högt faste-blodsocker kan bero på fettlever, höga blodfetter (triglycerider) eller att du åt sent kvällen innan provet tog. Vid fettlever har man oftast ett midjemått större än 87 cm som kvinna och 101 cm som man.

Mina råd till mina patienter är:

  1. Fasta 13-12 timmar varje kväll-natt, dvs helst från tex 19 till 08 på morgonen. Det ger dig ett ”ät-fönster” på 11-12 timmar.
  2. Hoppa inte över frukosten.
  3. Byt allt vitt och mjukt bröd till hårt fiberrikt bröd.
  4. Undvik kaffebröd, konditorivaror, juice, läsk, saft, vitt ris och pasta (byt till råris och fullkornspasta).
  5. Börja gärna måltiden med en liten fiberriksallad, t ex vitkålssallad som du kan ta med en dressing på vinäger och olivolja eller bara oliver.
  6. Om du vill äta något sött, så välj helst frukt som efterrätt.
  7. Känner du att du måste ha ett mellanmål på eftermiddagen så ta en frukt eller en grönsak/rotfrukt.
  8. Om du har för stort midjemått (se ovan) så måste du skära ner på kalorierna och snabba kolhydrater, samt dagligen promenera/gå minst 30 minuter. Samma sak gäller om du vill gå ner i vikt. Att ta en snabb promenad efter måltid hjälper till att minska blodsocker-ökning och att konditions- och styrketräna på sen eftermiddag har visat sig ge ett bättre blodsocker hela nästföljande dag.

Du kan läsa mer om vad du kan göra själv i min bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta). Jag ger även ibland mina patienter en medicin som heter Metformin, som ökar insulinkänsligheten så att blodsockret blir lägre. Bra studie har visat att Metformin till personer med prediabetes minskade risken för typ 2 diabetes med 30%. Flera stora studier har visat att livsstilsförändring (kost, motion, stresshantering och sömn) var ännu bättre och minskade risken med näsan 60%.

Detta blev ett långt svar, som jag hoppas kan vara till hjälp.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej! 

Jag undrar lite över hur en person med diabetes typ 1 ska förhålla sig till olika s.k. superfoods. Finns det några som man generellt ska undvika eller som kan vara extra fördelaktiga?
Exempel på superfoods: havtorn, nypon, rödbeta, acai, cordyceps, moringa, spirulina, kollagen, osv men finns ju 100 olika.

Min pappa som har diabetes typ 1 har blivit intresserad av dessa och jag har planerat att köpa lite sådant till honom i present. 

Tack på förhand!
Julia


Hej Julia,

Superfood/supermat är ett populärt begrepp för livsmedel som är naturligt rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och även nyttiga fetter som är bra för vår hälsa.

Dessa livsmedel inkluderar bland annat baljväxter, fullkorn, färggranna grönsaker, mörka bladgrönsaker, vitlök, lök, nässlor, skaldjur, avokado, olivolja, fet fisk (lax), granatäpplen, blåbär, lingon, nypon, citrusfrukter och nötter. Detta är detsamma som Medelhavskost innehåller.

Medelhavskost har visat sig minska risken för många sjukdomar, såsom typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdomar och demens. Jag rekommenderar detta till mina patienter men jag rekommenderar inte superfood som ”kosttillskott”. Ett undantag är coenzym Q10 som har antioxidant och antiinflammatorisk effekt. I kosten finns relativt lite Q10, men vi producerar själva Q10 i alla organ och mycket i levern och muskler, men mindre med stigande ålder. Större långsiktiga studier på äldre med och utan diabetes har visat god effekt på hjärta och njurar även på blodsockret. Detta (Q10) skulle jag ge till min äldre släkting. Det finns på apoteket. Det kan vara ännu bättre om det kombineras med selen, en viktig mineral. Kombinationen finns i hälsokostaffärer.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Jag vet inte om ni kan hjälpa mig, men jag försöker. Jag är villrådig och behöver få hjälp med hur jag ska tänka runt kosten. Har lyckats hålla blodsockret under kontroll tack vare lågkolhydratkost och medicinen Forxiga. Det är sex år sedan jag fick diagnosen diabetes typ 2.

Nu har jag fått veta att jag har njursvikt och har läst att jag exempelvis ska undvika att äta feta mjölkprodukter och fröer. Det står även att ljust bröd är bra mat. Äter fet youghurt med pumpa- och solrosfrön till frukost, måste jag sluta med med det? Undviker alla kolhydratrika livsmedel, äter blomkål istället för potatis, ris, pasta. Äter inte något bröd. Hur ska jag förhålla mig till att sjukdomarna kräver att jag äter helt olika sorters livsmedel? Hålla nere blodsockret eller skydda njurarna? Jag har även polycytemi. Har njursvikt något samband med den sjukdomen?

Tacksam för svar,
Kent

Hej Kent,

Njursvikt har många orsaker, t ex inflammation, högt blodtryck, stela förkalkade kärl (pga många års tobaksanvändning och högt kolesterol), samt många år med högt blodsocker (dvs diabetes).

Men om diabetes är orsaken så har man också äggviteläckage, dvs det finns då albumin (äggvita) i urinen. Polycytemi skulle teoretisk kunna bidra via sämre blodflöde i njurarna pga för många röda blodkroppar. Det finns olika grad av njursvikt. Måttligt nedsatt njurfunktion kan man leva med i många många år om man följer råden man får. Forxiga (och Jardiance) är bra medicin, som skyddar njurarna oberoende sockret.

För att kunna ge bra råd måste man veta vilken grad av njursvikt du har. Jag brukar ge mina patienter en lista på viktiga saker de ska tänka på för att minska risken att njurfunktionen blir sämre. (Jag bifogar den.) Det har fungerat.

Beträffande kosten finns fem principer:

  1. Alkohol, inklusive vin, ökar blodfetterna och kan därför ha en negativ effekt på njurfunktionen.
  2. Kosten bör innehålla mycket grönsaker, baljväxter, bär, även rotfrukter är bra (fiberrika antioxidanter); minimera mängden rött kött, ultra-processat kött, mättat fett och snabba kolhydrater.
  3. Undvik salt-rik mat såsom buljong, färdigmat och smörgåsmat.
  4. Begränsa proteinintaget bara när njurfunktionen är kraftigt nedsatt.
  5. Om du har högt kaliumvärde ska du även minimera intag av banan, avokado, nät- och honungsmelon, vinbär, torkad frukt, lakrits, choklad, frukt- och grönsaksjuicer, fröer och nötter, som innehåller relativt mycket kalium.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej

Min diabetessköterska säger att man numera allt mer går ifrån måltidsinsulin och bara tar långtidsverkande, t ex Lantus. Jag har inte hört det förut. Är det verkligen så eller är det hennes personliga åsikt?

Mvh, Åke

Hej Åke,

Om du har insulinbrist, dvs för lite egen insulinproduktion, så ska du ha måltidsinsulin förutom långtidsverkande insulin. Om du har kvar förmågan att bilda och utsöndra insulin till blodet så kan måltidsinsulin ersättas med antingen en kost som innehåller endast liten mängd snabba kolhydrater, vilka höjer blodsockret snabbt.

Medicin, som ökar ditt eget insulin vid måltid, såsom GLP1RA (t ex Ozempic, Rybelsus, Trulicity eller Victoza), DPP4-hämmare (t ex Januvia eller Sitagliptin) och andra blodsockersänkare (t ex NovoNorm eller Repaglinid) minskar blodsockerökningen efter måltid. Läs mer om detta i min bok ”Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta)”.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Har haft Diabetes typ 2 i fem år nu. Kalla fötter, känselbortfall, värk osv… Vårdcentralen där jag går har ingen fotkoll/screening. Blir värre hela tiden. Vet inte vart jag ska vända mig för att få hjälp om det finns något? När jag påtalar mina fotproblem för min läkare/sköterska är svaret att det ska mycket till innan en remiss är aktuell. Kvittar om det är privat vårdgivare. Jag vill bara få mina fötter undersökta och kanske det finns hjälp? Domningar ökar ju fallrisken. Läste i ”Allt om Diabetes” att Diabetes typ 2 ska screenas direkt från start. Kan vi kräva detta eller är det godtyckligt för vare landsting att avgöra?

Mvh, Anneli 73 år

Hej Anneli,

Du har absolut rätt att få dina fötter undersökta varje år om du har symtom och ska få råd hur du ska skydda dina fötter och skydda mot fall. OBS. VIKTIGT!

Orsaken till att en del får svåra symtom med neuropati, dvs känselbortfall, obehag och värk i fötterna är flera, såsom högt blodsocker, dålig cirkulation, hög ålder, B12 brist, hypotyreos (=låg ämnesomsättning) och hög alkoholkonsumtion under lång tid. Tyvärr är orsaken ofta okänd. Det finns medicin mot smärtan som hjälper bra och jag brukar ge olika B-vitamin (B1,B3, B6,B12 ) och Coenzyme Q10, vilket i min forskning på diabetesmöss skyddat mot nervskada. Flera av mina patienter säger att de blir bättre eller att symtomen mildras. Jag har skrivit lite om detta i min bok Koll på Diabetes typ 2.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Jag har för höga blodsockervärden (ärftlig åldersdiabetes; mor, mormor o mormorsmor hade åldersdiabetes också). Min fråga är: Jag har läst på nätet att man forskar på broccoligroddar och att det verkar sänka blodsockret. De finns i pulverform och jag funderar på om det kan vara något för mig. Så därför undrar jag vad du tror om dessa pulver? Kan det hjälpa mig?

Med vänlig hälsning,
Marianne

Hej Marianne,

Broccoligroddar innehåller ämnen som ökar insulinkänsligheten och minskar blodsockret, inklusive fasteblodsockret. Man behöver dock 100-200 gram groddar dagligen för att få effekt (vilket motsvarar 4 – 5 kg broccoli). Forskare i Göteborg (vid Sahlgrenska sjukhuset) har gjort studier på patienter med metformin-behandlad typ 2-diabetes och dessa studier visade lägre blodsockernivå hos dessa jämfört med kontroller. Bäst vore att kolla upp hur mycket broccoligroddar som finns i pulvret, vilket säkert även innehåller andra komponenter. Så, du kan pröva om det får ditt blodsocker att minska. Troligen är effekten relativt måttlig på blodsockret. Broccoli innehåller också antioxidanter, som jag vet är bra för din hälsa.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Jag är 80 år. Aktiv varje dag. Skaffat en blodsockermätare och kollat en tid och ser en konstig avvikelse jag inte hittat förklaring till hur jag än läser. Har förhöjt fastesocker, vanligtvis. Ibland normalt men ofta mellan 7-8 (någon gång 9) men som det verkar normalt efter måltider samt träning (5,4-7). För några år sedan togs HbA1c som då var normalt. Har ni några tankar om detta?

Rune

Hej Rune,

Förhöjt fasteblodsocker, 6-6.9 mmol/l definieras som prediabetes (7 och mer är typ 2-diabetes), då det ökar risken för typ 2-diabetes. Så länge blodsockret är bra på dagen mellan måltiderna så är risken betydligt lägre. Sockret ska vara max 6 mmol (helst 5,6) 1.5 timme efter måltid. HbA1c är en färskvara som talar om hur medelblodsockret varit under 2,5 månader före provet togs och framförallt varit under dagen och efter måltid. HbA1c brukar öka något med åren, mest på grund av mindre muskelmassa, mindre testosteron och mindre fysisk aktivitet eller åldrandet i sig. Om HbA1c-värdet i din ålder ligger mellan 40-47 så har man prediabetes. Om du är intresserad av att se vad som påverkar ditt blodsocker så kan man nu köpa FreestyleLIbre 3 (Abbott). Jag har gjort det och såg till min förvåning att jag nu hade prediabetes, vilket jag inte haft tidigare. Risken för diabetes typ 2 ökar med åldern om man har diabetes i familjen/släkten. FreestyleLibre-mätaren visade att värden blev normala när jag inte åt något efter kl. 19.30, sov 7-8 timmar och lät bli kaffebröd och vitt bröd och var aktiv på dagen. Såväl kosten, stress, sömn och fysisk aktivitet påverkar blodsockret och därmed HbA1c, vilket förklara olika värden man kan få. Hoppas det är svar på din undran.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Jag har haft diabetes sedan 1976. Har dessutom fått hjärtinfarkt 2011 samt Graves sjukdom samma år. Vilket jag naturligtvis behandlas för, båda dessa tilläggsdiagnoser. Hade dessutom en svår leversjukdom i samband med att jag fick diabetes 1976 som jag fick höga doser av prednisolon under cirka sex år. Blev sen fri från det förunderligt nog. Jag har nu drabbats av kronisk trötthet som jag kunnat hantera genom att jobba enbart 80 procent och då varit ledig en heldag. Har provat att korta av dagar men det har inte minskat min trötthet, utan jag behöver total vila en hel dag utan att behöva fokusera på en massa annat än blodsockret och det som hör dit. Jag har nu ansökt om sjukersättning, men fått avslag. Är nu på förvaltningsrättnivå. Finns det någon forskning eller annat som man kan hänvisa till som bevis på att detta är en verklig svårighet. Jag orkar helt enkelt inte full tid. Älskar mitt jobb.

Med vänlig hälsning,
Christina

Hej Christina,

Din doktor bör utreda orsaken till din trötthet. Det skulle kunna bero på en annan autoimmunsjukdom, då du redan drabbats av tre stycken, t ex fel på sköldkörteln, B12 brist, men också hjärtsjukdom. Du har haft diabetes i snart 50 år och om alla prover är bra kan en lång tid med diabetes i kombination av östrogenbrist efter att mensen upphört ge förlust av energi. Försäkringskassan förstår/accepterar tyvärr bättre dina symtom om man hittar någon sjukdom eller prover som inte är bra. Detta då det finns personer med känd diabetes sedan 50 år, som mår bra och fortsätter jobba 100%. Det vore intressant att höra vad läsarna med långvarig typ 1-diabetes känner: hur är orken efter 50 år ?

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Jag är 63 år och har haft diabetes sedan 1977. Jag tränar (går med vikter) 3-4 ggr/vecka och har ett HbA1c på 44. Nu de senaste månaderna har jag vid flera tillfällen (och nu mer permanent) fått öka insulindosen 2-3 gånger. Har ökat långtidsinsulin från 28 till 36/37. Måltidsinsulin från 8-10 till idag 30 enheter. Jag har tänkt att detta beror på en infektion i kroppen, men jag känner mig inte dålig och den borde försvinna. Jag bytte insulin-sort för 1,5 vecka sedan för jag tyckte Fiasp tappat sin verkan. Har nu LISPRO och tyckte det blev bättre ett tag, men får nu öka den dosen hela tiden. Har förut behövt ligga på ett socker runt 12 när jag går min runda, för annars sjunker det för mycket. Idag sjunker det inte något alls, kanske väldigt lite, igår från 12-10,8. Vad skall jag göra?

// Peter

Hej Peter,

Ökat insulinbehov kan bero på inaktiverat insulin som förvarats för varmt. Vanligen beror det dock på Insulinresistens, dvs okänslighet för insulin. Långtidsinsulinet avgör fasteblodsocker. Om fasteblodsocker nu är bra, 4,5-6, så har du bra dos. Be din doktor kolla orsaken till högre insulinbehov. Ökat insulinbehov kan bero på ökad vikt eller ökat bukfett, leverfett, en inflammation i kroppen (kan bla bero på en rotspetsinflammation i en tand), ökad ämnesomsättning, nedsatt njurfunktion (kan ge falskt bra HbA1c), kronisk stress (stresshormoner), sömnbrist, testosteronbrist, ändrade kostvanor och minskad muskelmassa. Normalt är totala insulinbehovet per dygn vid typ 1 diabetes antal enheter mätt som vikten delat med 2 i enheter, ex vid 80 kg/2 = 40 enheter per dygn (långtidsinsulin plus måltidsinsulin x 3).

Hoppas detta är svar på din fråga.
Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Jag har en fråga om HbA1c. För två år sedan var jag på hälsokontroll på företagshälsovården där mitt blodsocker mättes till 8,7, ej fastande. (Jag hade då ätit en macka drygt en timme tidigare och varit vaken sedan kl 04 på grund av jobbet.) Jag blev skickad till vårdcentral för att utreda om jag hade diabetes. Har sedan dess gjort diverse tester och kontroller. OGGT 8,9 bland annat. Det konstaterades att jag har prediabetes.

HbA1c har under dessa två år testats sex gånger och varit som lägst 40 och högst 48. Dock har glukosmätningar, varken fastande och icke fastande aldrig varit över referensintervallet. Ett HbA1c på 45 ska väl motsvara medelblodsocker på ca 7,3? Har även nyligen skaffar en glukosmätare och mätt efter måltider men inte kommit högre än 6,9. Så min fråga är: hur jag kan ha ett så pass högt HbA1c när glukosmätningarna inte verkar motsvara detta? Kan något annat påverka?

Jag är en 46 årig man. Inte överviktig. Tränar flera gånger i veckan, cykel, löpning och styrketräning. Är rätt noga med vad jag äter till vardags. Undviker snabba kolhydrater osv. Hade tidigare högt kolesterol men ok nu med ändrad kost och medicinering med Ezetimib. Jobbar oregelbundna arbetstider. Min mamma och mina två mostrar har typ 2 diabetes.

Min vårdcentral tycker att mina värden är ok. Jag skulle gärna vilja sänka mitt HbA1c om det gick. Är det meningsfullt för mig att mäta blodsocker på egen hand för att försöka hitta någon källa till höga värden?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning,
Peter

Hej Peter,

Ett HbA1c berättar hur blodsockret varit dygnet runt under de senaste 2,5-3 månaderna. Det kan ha varit bra en period och sämre andra perioder. HbA1c stiger när blodsockret är förhöjt under delar av dagen. Är det bara högt på morgonen brukar HbA1c var normalt. Du kan köpa FreeStyle Libre 3 (Abbott) som kan ge dig bra kunskap om orsaker till ett förhöjt blodsocker. Ärftligheten (det ärvs oftast på mammans sida) talar för att du har en begränsad förmåga att producera insulin när sockret stiger. Ändrar du dina kostvanor så kommer sockret säkert bli ok, dvs då räcker insulinet till för att få normalt blodsocker. Se även mitt svar till Rune (Fråga 28 ovan) och min bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta).

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!

Jag var hos min läkare på VC då jag tar Sertralin. Lämnade lite allmänna prover via venen i armvecket: CRP, SR, olika leverprover, sköldkörtel som var bra och P-glukos som var 8.3. Jag åt färdigt min lunch klockan 11.45 (vit baguette med tonfiskröra och grönsaker). Jag lämnade P-glukos klockan 13.22 och då var värdet 8.3. Jag ska göra om testet men fastande inom kort. Min man och barn har nu fått covid så mest troligt kommer jag att få det också. Jag brukar bli rejält sjuk i tre veckor.

Har lite frågor:

1. Är det alarmerande med 8.3 ca 1 ½ – 2 timmar efter måltid?
2. När bör man inte göra testet? Om man precis varit förkyld/covid/magsjuk?
3. Kan inre stress och lite sömn påverka svaret?

Jag vet inte vad symtomen är på typ 2-diabetes?
Jag kissar inte så ofta på dagarna, på nätterna ofta (är en orolig själ så sover inte och har alltid kissat på nätterna). Ingen viktnedgång, dock gått upp 5 kg på 2 år på grund av en ryggskada så jag har inte kunnat träna som innan. Jag är inte törstig, dricker i princip inget (inte bra alls det heller), är dock väldigt törstig på kvällen om jag ätit till exempel pizza eller annan salt mat. Är inte onaturligt trött, men då jag sover dåligt på grund av ångest så är jag lite trött såklart. Vad är symtomen? Luktar urinen annorlunda? Ser den annorlunda ut?

Mvh Louise

Hej Louise,

Har man en helt normal sockertolerans så har man normalt blodsocker max 6 mmol/l (helst lägre) 1,5 – 2 timmar efter kolhydrat (vit baguette) intag. Har man släktingar med diabetes, så kan ett högre blodsocker efter måltid vara ett tecken på att man har hög risk att själv få typ 2 diabetes.

Se nedan svar på dina frågor:
1.Är det alarmerande med 8.3 ca 1 ½ – 2 timmar efter måltid? Det kan tala för att du har prediabetes, vilket ska tas på allvar, utredas mer och behandlas.
2.När bör man inte göra testet? Om man precis varit förkyld/covid/magsjuk? Du bör ta provet när du är frisk utan infektion sedan ett par dagar. Du bör också ha varit fastande (ej ätit eller druckit några kalorier 10-12 timmar innan du tar provet. Bäst är att ta HbA1c som är ett prov på hur blodsocker varit dygnet runt under 2,5 månader tillbaka.
3.Kan inre stress och lite sömn påverka svaret? Stress och sömnbrist ökar fasteblodsockret och kan även höja lite blodsockret under dagen.

I början, ofta under ett par år, har man mycket få symtom på ett måttligt ökat blodsocker, både vid prediabetes och tidig ”mild” diabetes. Vid typ 2 diabetes har man också insulinresistens, dvs man är okänslig för hormonet insulin, vilket innebär ökad risk för viktökning, högre blodtryck, högre blodfetter, även ångest, oro och nedstämdhet. Tillsammans med lite högt blodsocker så får man ofta stickningar och domningar i fötterna, även vad- och fotkramper, samt lite högre puls. Män kan få problem med potensen (nedsatt erektionsförmåga). Man kan också få klåda i underlivet. Urinen luktar inte annorlunda, men om blodsockret är högt så finns det socker i urinen som kan ge sockerkristaller i underbyxorna om man läcker urin. Mörk urin talar om att man druckit för lite medan en mycket ljus urin talar för att man druckit tillräckligt eller mycket. Stora urinmängder varje gång du kissar och om du dessutom kissar ofta fler gånger både dag och natt måste utredas. Det leder också till ökad törst. Diabetes kan var en orsak. Läs gärna i min bok Koll på Diabetes typ 2 vad du kan göra själv för att få bra blodsocker om du får veta att du har prediabetes (förstadium till diabetes) eller en tidigt upptäckt av ”mild” typ 2-diabetes.

Restaurangmat och pizza innehåller mer salt än du troligen är van vid och saltet gör dig törstig. För högt saltintag är inte bra för hälsan då det kan ge högt blodtryck.

Jag hoppas detta är svar på dina frågor.

Vänliga hälsningar
Kerstin

Hej!

Hur hälsosamt är det egentligen att som diabetiker äta inlagd sill i allmänhet och matjessill i synnerhet? Man rekommenderas att äta fet fisk, men sockerhalten i matjessill kan mycket väl uppgå till 15 procent och mer än det och detta i själva fisken och inte spadet.

Jag har frågat dietist som svarade svävande att hälsofördelarna överväger och att sockerhalten var i lagen och inte fisken, men för klar lag är det inte så, utan innehållet i själva fisken man deklarerar enligt kundtjänst hos en av våra större producenter.

Just matjessill är extra intressant för mig eftersom jag tycker bäst om matjessill bland de sillinläggningar jag smakat, men också för att jag gärna äter det till middag och då blir det större kvantiteter än som smörgåspålägg.

Vänliga hälsningar
Gunnar

Hej Gunnar,

Som du skriver så innehåller matjessill och inläggningar socker, vilket kan öka blodsockret om du har diabetes, särskilt om du äter kokt potatis till. Om du har möjlighet så kan du själv kolla hur mycket ditt blodsocker stiger efter måltiden. Kall potatis eller färskpotatis ger lägre blodsockerstegring. Det har visats att nyttigt omättat fett liksom antioxidanter (frukt och grönt) och fibrer kan minska sockerstegringen efter en måltid med socker jämfört om du bara åt sockret. Men om jag vore du skulle jag kolla mitt blodsocker efter favoriträtten med matjessill och jämföra med sill utan sockerrikinläggning och med en kontrolldiet med motsvarande sockermängd utan sill med i övrigt samma middagsinnehåll. Meddela gärna resultatet. 100 gram matjessill innehåller 12 gram socker = 3,5 sockerbitar. Äter du flera 100 gram matjessill så blir det många sockerbitar. Jämför en burk Coca cola som innehåller 35 gram socker (= 10 sockerbitar), vilket är 25% av dygnets rekommenderade intag av totala mängd socker (snabb kolhydrat) hos en vuxen, om man vill ha bra blodsocker och vikt.

Jag rekommenderar mina patienter att välja sill med minsta mängd socker (kolla på innehållsförteckningen) och inte äta sill mer än gång i veckan om man inte kan garantera att den är ofarlig ur miljögiftsynpunkt, avseende t ex dioxiner och PCB:er i sillen, dvs är fångad i Östersjön. Gravida, barn och ungdomar bör äta sill max 3 gånger per år om den är fångad i Östersjön av den anledningen. (Tre gånger per är kan vara jul, påsk och midsommar.)

Hoppas detta är svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej,

Vänliga hälsningar,
Kerstin

VIKT OCH VIKTMINSKNING

Hej!

Jag undrar om det finns ett samband mellan mitt blodsockervärde och min viktuppgång? Är det möjligt att gå upp cirka 2-3 kg i vikt på bara en eller två dagar? Vad kan i så fall detta bero på? Går det att tappa vikten lika fort som man gått upp den? Stort tack på förhand för dina svar!

Mvh,
Maria

Hej!

Tack för dina viktiga frågor. Ja, det finns ett betydelsefullt samband mellan hur mycket vi väger på morgonen och hur vårt blodsockervärde har varierat under föregående dag.

När vi äter kolhydrater (framförallt snabba kolhydrater, såsom bullar, godis, vitt bröd, läsk och vit pasta) ökar insulin-produktionen i kroppen. (Insulinet bildas av bukspottskörteln och utsöndras i blodet.) Ju mer insulin som finns i blodet, desto mer socker kan tas upp från blodet av våra celler. Ju mer socker som tas upp av våra celler, desto mer fett kan lagras i våra fettvävnader. Med andra ord, ju mer sockerintag, desto högre insulinnivåer och desto högre fettinlagring i kroppen och ju mindre fettförbränning. Sockret och insulinet i blodet når dessutom hjärnan, där de påverkar/ökar vårt söt-sug och vår hungerkänsla, samt hämmar vår mättnadskänsla.

Ett intressant exempel är björnarnas matbeteende. Björnarna äter tonvis med blåbär på sensommaren och hösten. Sockret i blåbären lagras i kroppen i form av fett, vilket möjliggör för björnen att klara en lång tids fasta under vintern då de går i ide. Under sensommaren och hösten när socker- och insulinnivåerna stiger i blodet, skapas ett ökat sug efter ännu mer blåbär. Samtidigt påverkar sockret hjärnan genom att minska björnens mättnadskänsla och även minska förbränning av fett i björnens kropp. Härmed lagras mycket fett under huden och i andra vävnader.

Höga insulinnivåer ökar också ansamlingen av vätska i kroppen, vilket kan resultera i flera kilos viktökning. Detta kan vi märka redan över en dag! Men, om insulinnivån i blodet sjunker igen genom att vi minskar vårt intag av (framförallt snabba) kolhydrater, så leder det till att vätskeansamlingen sjunker och vi går ner i vikt. Detta kan vi också märka på bara någon dag.

Med andra ord, om vi minskar vårt intag av snabba kolhydrater, i form av socker och stärkelse, till endast en fjärdedel eller mindre av vad vi brukar äta minskar insulinnivåerna rejält, fettförbränningen ökar och vikten går ner. Hög fysisk aktivitet har samma effekt genom att det minskar insulinnivåerna. Om vi kan kombinera ett lägre intag av snabba kolhydrater med en högre dos fysisk aktivitet så minskar vikten ännu snabbare. Således är insulin en mycket viktig regulator av vikten genom att reglera blodsockret och därmed fettinlagringen och även vätskeansamlingen i kroppen.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej!
Jag läser din bok nu som är väldigt intressant. Jag undrar om man väljer mellan 5:2 och 16:8 vilken metod ger mest/flest hälsofördelar? Finns det studier på vilken som är ”bäst” när man är runt 45-55 år?

Tack på förhand om du har möjlighet att svara.

Med vänlig hälsning,

Sofia

Hej Sofia,
De kan ge ungefär samma resultat när det gäller vikt, ca 1 – 1,5 kg i månaden, men om man under ätfönstren inte äter mer än vanligt och väljer Medelhavskost, som inte innehåller snabba kolhydrater samt rör sig mer än vanligt, så kan man gå ner ännu mer, ca 2 kg/månad. Båda metoderna leder till lägre blodfetter, glukos och blodtryck. Det finns dock inga studier som jämfört de båda metoderna i samma studie.

Vänliga hälsningar
Kerstin

Hej!

Jag har haft diabetes typ 2 i ca 30 år och i drygt sju år åt jag LCHF kost och det fungerade bra. Men det slutade med att jag fick kärlkramp och opererades för två år sedan. Nu ligger mina värden något högt och jag tog upp med min läkare att börja med periodisk fasta. Han avrådde mig pga att det skulle kollidera med övriga mediciner. Kan 5-2 metoden alt 16-8 vara farlig?

Mvh,
Anonym

Hej!

Tack för ditt mail. Jag förmodar du hade bra blodsocker och HbA1c när du åt LCHF kost. Hade du koll på dina blodfetter? Det korta svaret är att 5-2 metoden alt 16-8 är ofarliga under vissa förutsättningar. Jag vet inte om du har några blodsockersänkande mediciner eller vilka ev mediciner du har, så jag ger dig råd som gäller oberoende vilka mediciner du tar. Jag rekommenderar 14:10 metoden då du ska äta dina måltider under 10 timmar och fastar under 14 timar. Man bör inte äta eller drick något med kalorier efter kl. 20 och man bör äta frukost, lunch och middag. Det innebär att du tex äter dina måltider mellan kl. 9-19. Man bör inte äta något 3 timmar före man planerar att sova för en bra sömn och våra cellers/organs återhämtning. Äter man inte frukost utan tar första målet vid lunch så får man högre blodsocker och insulinbehov både vid lunch och middag enligt många studier. Hoppar man frukosten så tror hjärna att det är svält på gång och gör levern akut insulinresistens så att mer lagrat socker kommer ut till blodet från levern. Jag tycker att 16:8 är för extrem med risk för lågt näringsintag om man håller på i flera månader och bara äter två måltider per dag.

Istället för LCHF bör du äta mat med lågt GI dvs utan snabba kolhydrater som ökar blodsockret. De snabba kolhydraterna ersätts med proteiner och omättat fett.

Jag har gjort en studie på 5:2 metoden under 12 månader. 35 personer med typ 2 diabetes, som inte var behandlade med insulin eller SU preparat (tex glimepirid, repaglinid) deltog. De fick bättre fast-blodsocker, HbA1c, blodfetter, blodtryck, leverprover och minskad vikt och midjemått. Jag rekommenderar inte 5:2 metoden till personer med uttalad hjärt- och/eller lungsjukdom eller gravida, ammande kvinnor eller till magra eller gamla personer, inte heller till de som är mycket fysiskt aktiva, t ex idrottare.

Det blev ett långt svar, som jag hoppas svarar på din fråga.

Jag har skrivit en bok Koll på Diabetes typ 2 (Bonnier Fakta) tillsammans med en kollega där du finner mycket information.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej Kerstin!

Läste i nr 4 av Diabetes Stockholm hur bra det är att gå ner i vikt även med liten övervikt.
Jag har haft diabetes 2 i ca 5 år och tar metformin tre ggr/dag och har 46 i långtidsblodsocker och mellan 6 och 7 i fasteblodsocker, är 171 cm lång och väger 78 kg. När jag var 50 år vägde jag 68 kg. Jag har alltså 10 kg övervikt i form av gubbmage, trots att jag motionerar varje vecka med bordtennis, gym, simning och stavgång. Har spelat tennis hela livet tills jag vid 82 års ålder fick höftledsartros och inopererad höftled.

Med 5-2-metoden skulle jag lätt kunna och välja att gå ner 10 kg och hålla den vikten, om du rekommenderar det.

Med vänlig hälsning,
O.
P.S. Min far blev 97 år och mitt mål är att bli minst lika gammal. Jag är nu 89 år.

Hej! Så roligt att läsa ditt brev. Ditt socker är under god kontroll och du är fysiskt aktiv. Enligt BMI gränsen så har du 7 kg övervikt. Studier har visat att för att bli 90 år så är livsstilen viktig, dvs att vara aktiv, inte röka eller snusa, drick alkohol måttligt eller inte alls, sova 7-8 timmar och ha bra kostvanor med vegetabiliska fetter, mycket frukt och grönt och proteiner från bönor, linser, ägg, fisk, skaldjur , fågel och lite rött kött samt vara sparsam med allt sött, tomma kalorier (typ chips) och kost/bröd baserat på vitt mjöl. Studier har också visat att blir man äldre än 90 år så spelar ärftligheten dvs generna stor roll, så du har mycket stor chans att bli lika gammal (eller äldre) som din far. Det är svårt att säga säkert att din vikt spelar roll men att äta enl 5:2 diet eller att en dag i veckan äta betydligt mindre än de andra dagarna kan ha betydelse då fasta ökar dina cellers förmåga att reparera skador och rensa ut nedbrytningsprodukter som kan skada cellerna. Jag tycker att en viktnedgång på 3-4 kg räcker för dig. I din ålder och med din längd är ca 74 kg en ok vikt.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

ÖVRIGA FRÅGOR

Hej!

Jag behöver hjälp men vet inte hur jag ska få det. Jag hamnar i limbo mellan olika specialiteter. Jag äter sedan 2009 levaxin då jag sökte vård för vad jag trodde var utbrändhet. Jag hade då dragit på mig 3 kg om året i 10 år och blivit överviktig med 30 kg. Har hållit vikten sedan dess men har fetma och väger 108 kg. 2018 hade jag varit trött och andfådd länge och hade ett blodvärde på 86 konstaterades. Har under menstruerande år aldrig haft järnbrist, men i samband med att jag kom in i klimakteriet hände detta. Jag har sedan dess gjort otaliga undersökningar, gastroskopi, koloskopi och DT av mage och tarm, letat tumörer och tarminflammations-sjukdomar utan resultat. Järnbristen fortsätter men jag äter järn och får infusion, trots detta visar depåerna tomt men HB håller sig med medicinering runt 120 i alla fall. Jag har precis varit hos reumatolog (tjatat i två år) då jag också har värk i alla senfästen och ont i rygg. Efter MR av rygg konstaterades osteoporos, kotfraktur (läkt antar jag) och ett större och några mindre diskbråck och reumatologen avslutar kontakten utan mer provtagning. Jag har lichen sklerousos och jag tror själv jag haft lichen på framsidan av underbenen under två år (nu helt borta och utläkt). Hudmottagningen tog inte emot och sa att det var staseksem utan att ha träffat mig.

Jag känner mig förtvivlad då jag tror det är något systemiskt. Tröttheten är värst. Min läkare på VC är snart lika förtvivlad som jag men det är svårt att för henne också att veta hur jag kan ta mig vidare inom vården. Jag jobbar heltid, har än så länge sluppit sjukskrivningar och styr över min egen tid (nå ja) men skulle inte klara något fysiskt arbete. Vet du var jag kan få hjälp, kanske skriva en egenremiss nånstans och få veta mer om vad detta kan handla om? Stort tack för din tid. 🙂

Hej!

Vad jag förstår har du framförallt problem med uttalad trötthet, lågt serumjärn men ok Hb (blodvärde) och rejäl viktuppgång under en stressig/jobbig period i livet. Du har också osteoporos med kotfraktur (detta måste behandlas och utredas), levaxin-behandlad hypotyreos (?) (hade du antikroppar mot TPO?) samt lichen. Beträffande trötthet så kan järnbrist förklara det men det finns flera andra förklaringar.

För att kunna svara så skulle jag vilja veta din ålder och när mensen upphörde, samt om magen fungerar bra och sömnen är bra. Dessutom vill jag veta aktuellt blodstatus, S-järn, transferinmättnad, ferritin, kobalaminer, folsyra, s-calcium, glukos, c-peptid, HbA1c, ALAT, ASAT, triglycerider ,LDLkolesterol, HDLkolesterol (du bör vara fastande), fritt T3 ochT4, TSH , s-cortisol, SR och hsCRP.

Lichen kan gå bort om du äter strikt kolhydratfattig kost, framförallt helt avstår från alla former av bröd, pasta, vitt ris, socker, läsk och juice.

Beträffande järnbrist så kan man testa om du tar upp järn ok genom att kolla ett s-järn före och 2-3 timmar efter att du tagit 2 tabletter duroferon eller annan järntablett på fastade mage.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej!

Min ålder är ca 60 år. Har konstaterad Hypotyreos med TPO antikroppar, vilket jag äter levaxin för sedan dess. Mens upphörde helt år XX men har haft sporadiska blödningar mellan 2018-2020. Åt östrogen under 2018 (med konstgjord mens var fjärde vecka) och klarade järnnivåerna bättre då trots mens. Gick dock upp i vikt 4 kg till under detta år med en redan stor övervikt. Slutade äta östrogen men blev sedan tvungen, sökte sedan hjälp igen för trötthet och flåsighet pga låga järnnivåer i jan 2019. Fick järntabletter igen och utredningen fortsatte.

Jag äter kolestyramin sedan [månad XX] 2023 pga att jag lätt får diarréer. Magen har blivit lugnare. Går nu bara en till två gånger varje morgon – helt ok. Äter glutenfritt sedan 2022 trots att prover visar att jag inte har glutenintolerans då diarréerna ökat med gluten. Koloskopi och DT visat att det inte finns ulcerös colit eller Crohns och att tarmarna bedöms bra och inget blod vid avföringsprov någonsin. Sover bra, gärna 8-9 timmar, men ändå dödstrött. Har gjort en snarkutredning men snarkar inte med andningsuppehåll. Diskbråck, kotfraktur (utläkt) och osteoporos konstaterad 2024.

Hej!

Vad jag förstår har du framförallt problem med uttalad trötthet, lågt serumjärn men ok Hb (blodvärde) och rejäl viktuppgång under en stressig/jobbig period i livet. Du har också osteoporos med kotfraktur (detta måste behandlas och utredas), levaxin-behandlad hypotyreos (?) (hade du antikroppar mot TPO?) samt lichen. Beträffande trötthet så kan järnbrist förklara det men det finns flera andra förklaringar.

För att kunna svara så skulle jag vilja veta din ålder och när mensen upphörde, samt om magen fungerar bra och sömnen är bra. Dessutom vill jag veta aktuellt blodstatus, S-järn, transferinmättnad, ferritin, kobalaminer, folsyra, s-calcium, glukos, c-peptid, HbA1c, ALAT, ASAT, triglycerider ,LDLkolesterol, HDLkolesterol (du bör vara fastande), fritt T3 ochT4, TSH , s-cortisol, SR och hsCRP.

Lichen kan gå bort om du äter strikt kolhydratfattig kost, framförallt helt avstår från alla former av bröd, pasta, vitt ris, socker, läsk och juice.

Beträffande järnbrist så kan man testa om du tar upp järn ok genom att kolla ett s-järn före och 2-3 timmar efter att du tagit 2 tabletter duroferon eller annan järntablett på fastade mage.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej doktorn!

Jag har en ring som mäter min sömn. Den har lärt mig lite hur jag ska göra med mina sömnvanor. Gå och lägga mig vid samma tid, inte dricka mer än ett glas vin, ibland knappt det. Absolut inte ha det för varmt i rummet etc.

Men tyvärr visar ringen ofta att jag har dålig sömn. Jag vaknar alldeles på tok för många gånger under natten. Jag snarkar nog också en del (säger min fru i alla fall) och det kan jag upptäcka själv när jag ska somna. Att jag har svårt att komma ner i sömn för jag väcks tidigt av mina egna snarkningar. Egentligen skulle jag vilja komma till rätta med snarkningen, för att kanske få en bättre sömn. Finns det något sätt att kolla på egen hand hur mycket man snarkar och om det faktiskt stör sömnen? Eller när kan det vara motiverat att försöka få saken kollad av vården, om man kanske har många och långa andningsuppehåll? Och kan det finnas något sätt att själv försöka sluta snarka om man nu gör det? Jag har typ 2-diabetes sedan tiotalet år tillbaka.

Hälsningar
Mikael

Hej Mikael,

Snarkar du så mycket att det stör din sömn och kanske också orsakar att du får högre blodsocker på morgonen så ska det utredas. Be din läkare skicka en remiss för utredning för att ta reda på om dina snarkningar är ett hälsoproblem, det vill säga orsakar sömnapné (= korta episoder av andningsuppehåll som ger kortvarig syrebrist). Din fru har kanske märkt att du ibland har andningsuppehåll. Dessa utredningar kan göras på en Öron-näsa-halsklinik och på ett fys. lab. På apoteket finns hjälpmedel som ibland kan minska snarkningar. Fråga dem vad som finns. Oberoende detta bör det utredas.

Jag vet inte om du verkligen vaknar på natten eller om det är ringen som säger att du vaknar. Många blir stressade av dessa ringar eller armband som registrerar sömn och hur vi rör oss när vi sover. Vi har alla en sömncykel då vi ca 5 ggr per natt sover mycket ytligt och kan vakna till, varefter vi går ner i djupsömn under ca 20-30 min, då vi är svårväckta. Dessa sömnperioder behöver vår hjärna och vår kropp för att återhämta sig efter dagens arbete. Melatonin är ett hormon som bildas i tallkottkörteln i hjärna, när vi sover och ger oss en bra lugn sömn. Jag har visat att många med diabetes både typ 1 och typ 2 har lägre melatoninnivåer och att låga nivåer kan kopplas till orolig sömn. Du kan läsa mer i boken ”Lev länge och väl” (Norstedts förlag) och i boken ”Koll på Diabetes typ 2” (Bonnier Fakta). Mitt råd är att du tar av dig ringen på natten så kanske du sover lite bättre. Den har redan givit dig nyttig information.

Vänliga hälsningar,
Kerstin

Hej! Jag heter Johan, är 35 år och har under året börjat praktisera periodisk fasta 2-3 gånger i veckan. Jag hoppar över frukosten dagligen och 2-3 gånger i veckan skippar jag även lunchen. Fasta ger mig en skön känsla och jag trivs verkligen med det.

För att hålla mig aktiv tränar jag fem gånger i veckan, vilket inkluderar gym, löpning och innebandy.

Orsaken till att jag tar kontakt är att jag möter skeptiska reaktioner från min omgivning. De uttrycker oro över att min fasta kan vara skadlig, påverka min energi och mitt humör negativt, och pekar på studier som tyder på potentiella skadeeffekter.

I dagens samhälle där åsikter flödar fritt om allt möjligt, söker jag svar från någon med expertis inom området. Jag tror att en bekräftelse från en forskare kan ge mig ett mer välinformerat perspektiv.

Med vänliga hälsningar,
Johan

Hej Johan,

Att fasta 2 dagar i veckan med ett mål om dagen motsvarande ca 600-800 kcal är okej om du äter normalt de andra dagarna i veckan. Det kan t.o.m. rekommenderas om du har ökat bukomfång, ökad vikt, högt blodtryck, höga blodfetter, fettlever, högt blodsocker eller typ 2-diabetes. Det är bättre att äta en tidig lätt middag än att hoppa över frukost, dvs det är bättre att frukosten innehåller fler kalorier än middagen än tvärtom! Dieterna ”4:10” och ”16:8” innebär att man fastar från kl. 18 till 10 (4:10) eller från kl. 17 till 09 (16:8). När du tränar mycket så kräver kroppen energirik-mat, annars förlorar du för mycket fettmassa, muskelmassa; även skelettet blir tunnare och därmed finns risk för frakturer. Jag vet inte vad du väger och hur lång du är det. Det avgör hur mycket energi (=mat) du behöver för att vara få vara frisk.

Med vänlig hälsning,
Kerstin

Hej Kerstin,

Jag har en aktiv blåsa enligt min Gynekolog, går upp varannan timme och kissar. Kan det bero på min diabetes 2. Tar metformin 2ggr/dag + en Januvia på kvällen.. har du något förslag vad jag skall göra. Tränar tre dagar i veckan styrka och yoga.

Hälsar,
Maria

Hej Maria,

Att få gå upp och kissa många gånger per natt kan ha flera orsaker särskilt om det väcker dig, dvs du vaknar av att du är kissnödig, känner trängningar till vattenkastning. Ibland vaknar man av andra orsaker och gå på toaletten för säkerhets skull men då kissar man bara lite. Om du kissar mycket varje gång så kan det bero på högt blodsocker eller högt kalcium i blodet. Det kan också bero på förändringar i hormoner som reglera vattenbalansen,L inklusive stresshormonet kortisol, och därmed kan vara vätskedrivande. Vid dessa tillstånd kissar man lika mycket även på dagen, totalt mer än 3 liter. För att utesluta dessa orsaker som kräver specifik behandling tar man specifika prover. Stort vätskeintag på dagen, polydipsi, är den vanligaste orsaken till ökad urinmängd, polyuri, både dag och natt.

Är man osäker på hur mycket man kissar på natten så kan man alltid mäta mängden. Är det mer än 1 liter eller så måste man utreda orsaken. Med stigande ålder kissar man jämfört med yngre åldrar större mängd på natten., dock inte mer än 1 liter.

Andra orsaker till att man kissar ofta på natten (en gång är helt ok) är en urinvägsinfektion eller att man dricker sent på kvällen tex, vatten, te, kaffe, alkohol. Hjärt- och blodtrycksmedicin kan vara vätskedrivande även en speciell diabetesmedicin, men inte metformin eller januvia.

Om man kissar mer vätska än man får i sig är urinen mörk gul men om man kissar mycket pga att man dricker mycket så är urinen mycket ljus. Kissar man mer än man dricker under dygnet så blir man mycket törstig.

Många kvinnor kan få en minskad blåskapacitet efter menopaus, östrogenbrist spelar roll, Överaktiv blåsa ses hos både kvinnor och män med stigande ålder. Trängningarna till vattenkastning kan komma så fort att man inte hinner till toaletten. Bäckenbottenträngning kan hjälpa. De medicin som jag brukar ge mot överaktiv blåsa är Betmiga eller Tolterodin som har hjälpt många.

För att minska täta trängningar på natten rekommenderas tablett desmopressin (Minirin, Noctuna) till natten, som hämmar urinproduktionen under ca 8 timmar och ger förutsättning för en bra sömn. Svar på din fråga är sammanfattningsvis : 1) bäckenbottenträning är alltid bra, 2) drick inget 2-3 timmar eller minimalt före sänggående, 3) utred orsaken hos din husläkare och 4) be din husläkare om recept på medicin, som kan hjälpa dig.

Vänliga hälsningar,
Kerstin