Hur kan jag må (ännu) bättre?
Vad är viktigast för DIG för att må så bra som möjligt? Om du skulle börja med en eller två områden, vad är du motiverad att komma igång med? Är det kanske att sova fler timmar, förbättra kosten, eller att motionera lite mer varje vecka? Under fliken Goda Vanor har vi samlat Kerstins bästa tips och råd för att du ska må så bra som möjligt – hela livet. Vi har delat upp dessa tips och råd inom åtta områden, såsom Kost för Hälsan och Motion och Träning. Oavsett vad du börjar med råder vi dig att ta små steg i taget. De fyra viktigaste råden och stegen är dock generellt följande:
- Lägg dig lite tidigare varje dag, helst senast kl. 23 på vardagar.
- Ta en promenad varje förmiddag för att ge kroppen dagsljus tidigt på dygnet. (Det höjer även ämnesomsättningen under resten av dagen.)
- Ät minst en frukt och en grönsak varje dag, gärna mer!
- Minska ned på ditt dagliga intag av socker, salt och transfetter. (En viss mängd salt är viktigt att få i sig, men extra socker och transfetter gör tyvärr ingen nytta alls.)
Fler tips hittar du under fliken ”Goda Vanor” i huvudmenyn ovan.
Välmående beror av många delar
Vårt fulla välmående handlar inte bara om vår kroppsliga hälsa, utan även om hur vi mår psykiskt. Om vi mår psykiskt dåligt räcker det alltså inte med att vi har en kropp som är frisk. Vi känner ändå att vi inte mår så bra som vi önskar. Dessutom går det fysiska och psykiska måendet ofta hand i hand. Kanske märker du att kroppen också påverkas om du är ledsen, stressad eller mentalt slutkörd. På samma sätt gäller det omvända: vi kan må psykiskt relativt väl trots att vi har en sjukdom, en kroppslig åkomma eller långvarig värk. Men samtidigt känner vi oss kanske inte helt 100% välmående. För att må så bra som möjligt ur ett helhetsperspektiv behöver alla delar av vår hälsa fungera väl. Under toppfliken ”Goda Vanor” har vi samlat åtta områden som kan förbättra ditt välmående på olika sätt.
Ta några små steg i taget och gläd dig åt varje litet framsteg! (Kerstin Brismar)
Råd för att leva länge och väl
Det finns mycket som vi själva kan göra för att påverka och förbättra vår livsstil, med målet att må bra och leva länge med bättre hälsa. Börja gärna med en förändring i taget; när du väl uppnått ett mål kan du fortsätta med nästa. Nedan följer Kerstins bästa råd:
- Ät färre snabba kolhydrater, såsom godis, läsk, chips, bakverk, vitt bröd och vit pasta.
- Ät mer frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fibrer och frön, samt spannmål rika på fullkorn.
- Följ den biologiska klockan, dvs följ årstidens naturliga dag- och nattrytm. Lägg dig gärna vid 22-tiden (senast kl. 23) på kvällen och gå upp vid kl 07, samt försök att komma ut på förmiddagen. På detta sätt ställer kroppen in sin biologiska klocka på att vara vaken under de ljusa timmarna och sova under de mörka. Försök att sova 7 till 8 timmar per natt.
- Avstå från att äta och dricka under 12 timmar varje dygn (sk. intermittent fasta). Detta kan förslagsvis innebära att du inte äter eller dricker något mellan kl. 19.30 och 07.30 (förutom vatten).
- Ta en promenad 30 min två gånger per dag, helst i en park eller i en skog.
- Tänk positivt. Gör någonting, gärna varje dag, som du är road av. Att hjälpa eller vara till stöd för andra kan ofta få oss att må bättre.
- Minska skärmtiden. Ha inte med dig surfplattan eller mobilen till sovrummet vid läggdags, och inte heller när du ska äta en måltid, eller när du samtalar med vänner, familj eller arbetskamrater.
- Sakta ned på livstempot. Öva dig på att leva mer i nuet och att vara närvarande med dem du träffar. Du behöver inte göra allt, eller så mycket som du tror. Du får avgränsa dig och tacka nej för att skapa mer i luft i vardagen för att kunna slappna av i nuet. Daglig avslappning är en viktig del av både vår fysiska och psykiska hälsa.
- Träffa vänner och familj. Hitta en hobby eller en aktivitet som du kan göra med andra, t.ex. att sjunga i en kör, gå en rolig kurs (såsom matlagning, keramik eller målning), dansa, göra yoga, utöva någon sport eller vara med i en bokklubb eller förening.
- Avstå från eller sluta att röka och avhåll dig även från snusning.
- Drick sparsamt med alkohol. Alkohol, i form av cider, vin eller öl, bör bara konsumeras till måltid och för smakens skull. Vin är att föredra framför öl och starksprit, på grund av vinets innehåll av antioxidanter. (Vissa personer kan dock vara känsliga för vissa ämnen i rödvin.) Framförallt bör den totala veckovisa och dagliga alkoholmängden minimeras. Drick inte alkoholhaltiga drycker varje dag. (Kvinnor tål generellt sett mindre mängd alkohol än män på grund av mindre kroppsmassa och blodmängd.)
Vi lever i ett samhälle där rådande matkultur, olika möjligheter till fysisk aktivitet, diverse socioekonomiska faktorer, vår personliga ekonomi, samt beteendemönster och traditioner inom familjen har stor påverkan på våra levnadsvanor. Både samhället och den vuxna individen har således ett gemensamt ansvar att uppnå bättre välmående och hälsa och förhoppningsvis ett få leva ett långt och hälsosamt liv.
Samtidigt finns det mycket som vi själva kan göra för att leva så hälsosamt som möjligt på olika plan. Börja med små steg inom utvalda områden. Om det känns svårt, ta hjälp av t ex en läkare, psykolog, coach, terapeut, präst, personlig tränare, vän eller familjemedlem!
Författare: Kerstin Brismar och Anna Brismar (2022). Foton via Unsplash.com.