Vad menar vi med andlighet?
Till skillnad från ett världsligt perspektiv som framförallt betonar det yttre, fysiska och mätbara delarna av livet, har ett andligt perspektiv fokuset på det inre, icke-fysiska och icke mätbara. Andligt kan även beskrivas som själsligt, religiöst, heligt eller det som rör vår psykiska värld.
Begreppet andlighet kan omfatta en förmåga att uppleva ett personligt djup, samt en inre känsla av jämvikt och välbefinnande. Det handlar också om vår relation till naturen och/eller till en högre makt. Andlighet kan var en subjektiv upplevelse av en helig dimension och av de djupaste värderingar en människa strävar att leva efter. Att försöka lyssna till sin inre röst och bejaka själens inre liv ingår i den andliga delen av livet. För många kan andlighet även innebära ett sökande efter ett högre syfte eller mening med livet. Slutligen kan andlighet innebära tron på att allt i livet har en djupare mening, även våra utmaningar. Andlighet kan vara en del av en religionstillhörighet men kan också existera helt frikopplat från någon religion. Viktigt att betona är att andlighet är högst personlig, dvs vad som inryms i en människas andlighet behöver inte vara det samma som för någon annan.
För att uppleva andlighet kan man ta hjälp av olika tekniker såsom: meditation, yoga, andningstekniker, musik, dans, naturvistelser, vistelser på heliga platser, böner och läsning av heliga texter, såsom Bibeln, Koranen eller Tanakh, eller andra andliga tänkvärda texter som berikar dig.
Sammanfattningsvis kan andlighet innebära en tro på vissa eller alla följande aspekter:
- Att det finns en förunderlig dimension av livet som vi vanligtvis inte kan uppfatta med våra fem sinnen.
- Att det finns en kraft, energi eller närvaro som kan benämnas med orden Gud, Allah, Alltet, Källan eller liknande.
- Att denna kraft kan vägleda, stödja och hjälpa oss genom livet, liksom även läka oss kroppsligt, om vi lyssnar inåt, litar på vår intuition (inre röst) och följer den så gott vi kan.
- Att denna kraft är omöjlig att förstå fullständigt med vår mänskliga förmåga.
- Att varje människas själ är odödlig och evig, vilket innebär att när kroppen dör fortsätter människans medvetande (själen) att leva vidare i en ny dimension.
- Att denna kraft och dimension omfattar en oändlig och villkorslös kärlek, vishet och kraft att påverka livet.
Jag brukar ge följande råd till mina patienter: Lär känna dig själv och acceptera dig själv som du är, vad du orkar med, vad du mår bra av och vad du mår dåligt av. Om du är ärlig mot dig själv så kan du förstå och få kontroll över dina känslor och indirekt ditt mående och din hälsa. (Kerstin Brismar)
Diffusa hälsosymptom för vilka man inte hittar någon medicinsk orsak (t ex kronisk värk, generell ångest och hjärtklappning) kan delvis bero av att vi lever med en hög grad av inre eller yttre stress. För att förbättra vår hälsa kan vi då behöva förändra vår livssituation i enlighet med vad som känns rätt och gott för oss.
Hur kan vi få kontakt med det andliga?
För att uppleva kontakten med den andliga dimensionen i våra liv behöver vi sakta ned, stilla vår kropp, se till att ha tyst och lugnt omkring oss, gärna sluta ögonen och rikta vår uppmärksamhet och fokus inåt. Många blir här hjälpta av meditation, lugn musik eller fria dansrörelser, men också av att vistas i naturen, vara i ett rum för stillhet, eller besöka en helig plats (till exempel en kyrka eller ett tempel). Det kan underlätta att släppa alla förväntningar och vara öppen och nyfiken inför vad som kan ske. Kanske upplever du inte så mycket de första gångerna. Ofta behöver vi öva upp vår förmåga till full närvaro och inre fokus. Många personer vittnar om sin första djupare andliga upplevelse när de gått igenom en ovanligt svår livshändelse eller period i livet. När vi inte finner den hjälp vi söker utanför oss själva, vänder vi oss ofta automatiskt inåt för att söka svaren, hjälpen eller förståelsen. Det är först då, när vi är som mest uppgivna och sårbara, som den andliga dimensionen brukar uppenbara sig i våra liv.
Tips! Läs gärna artikeln ”Held by a Love bigger than all his pain”, skriven av Anna Brismar, om en ung mans djupa andliga upplevelse i samband med att hans fru drabbats av cancer.
Ett andligt perspektiv på hälsa
Andlighet kan ha många betydelser för vår hälsa. Man skulle kunna säga, att en holistisk syn på människans hälsa även inrymmer de andliga delarna av våra liv. Om vi ser på vår hälsa utifrån ett holistiskt synsätt kommer vi således inte att enbart intressera oss för kroppens fysiologiska funktioner och medicinska processer. Istället kommer vi att försöka beakta alla viktiga faktorer som påverkar vår hälsa. Detta synsätt på hälsa kan man kalla för helhetshälsa.
Helhetshälsa handlar med andra ord inte enbart om hur kroppens organ, system och processer fungerar utan även om de mentala, emotionella och spirituella delarna av livet. I helhetshälsan tar vi hänsyn till människans tankemönster, föreställningar (grundantaganden), känslor, personlighet, relationer, livsmiljö, tidigare betydelsefulla upplevelser och nuvarande livsomständigheter. Om vi dessutom anammar ett andligt perspektiv tar vi också hänsyn till människans själsliga mående och andliga liv.
Med ett andligt perspektiv kan vi till exempel fråga oss om vi lever ett liv i harmoni med våra värderingar och vår syn på livets ”högre” mening, samt vad som gör oss lyckliga. Om vi ignorerar vår inre röst kan detta med tiden leda till emotionell, mental och fysisk ohälsa. Att lyssna till vår inre röst, intuition eller magkänsla blir därför en nödvändig del av vårt totala välbefinnande. Med ett andligt perspektiv kan vi även lättare se bortom oss själva. Detta kan öka känslan av att vi har ett ansvar mot våra medmänniskor och jorden som helhet. Andlighet kan även hjälpa oss att fokusera på det som verkligen är viktigt i livet.
Ett andligt perspektiv kan spela stor roll när vi går igenom svåra perioder i livet. Att se på lidandet ur ett ”högre perspektiv” kan göra stor skillnad för dem som befinner sig i sorg, chock, eller liknande. Vidare kan vi påminna oss om att en högre makt hela tiden finns närvarande; att böner kan ge oss stöd, kraft och lindring; samt att alla svårigheter leder till stärkta mänskliga kvaliteter (såsom tålamod, tillit, uthållighet och medkänsla).
När vi har gått igenom den svåra perioden har vi troligtvis utvecklat större självinsikt, medkänsla och förståelse för andra. Dessa kvaliteter kan underlätta och motivera oss att hjälpa andra att ta sig igenom samma sorts utmaning. Vi kan härmed börja se på vår utmaning från ett nytt perspektiv; från att först ha upplevts som något enbart smärtsamt (som en börda, plåga eller t.o.m. bestraffning) kan vi börja se upplevelsen som en lärdom, eller till och med gåva, eftersom vi kan använda denna för att hjälpa, trösta och stärka andra. Samma upplevelse har härigenom fått en ny mening och innebörd.
När Mary Morrissey, amerikansk livscoach och expert inom personlig utveckling, gick igenom en mycket svår period i livet som tonårsflicka (höggravid, njursjuk och avstängd från sitt College) fick hon lära sig att ställa följande fråga till sig själv: ”What good can possibly come out of this?” (sv. ”Vad för gott kan möjligtvis komma ur detta?”). Denna fråga blev en vändpunkt för henne. Hon har sedan dess hjälpt tusentals människor att vända sina liv genom att ställa sig samma fråga, för att skifta sina tankar, känslor, livssituation och hälsa.
Just att fokusera på att känna tacksamhet för det positiva eller goda i livet har hjälpt många människor genom svåra perioder. Istället för att fokusera på det som tynger, oroar, skaver eller smärtar kan vi försöka välja att fokusera på allt som ändå är bra och som vi kan vara tacksamma för. Kanske känns det svårt och ovant till en början men med tiden blir det ett mer naturligt tankesätt. Använd gärna en dagbok och skriv ned 1-5 saker som du är glad eller tacksam över vid läggdags, antingen från samma dag eller i livet generellt.
På Hawaii finns en gammal tradition, Ho’oponopono, som används för att bli fri från emotionella problem och fysiska besvär. Tradition bygger på egenansvar, förlåtelse, kärlek och tacksamhet, och går ut på att ”rena sig själv” på ett emotionellt och mentalt plan. Den långa versionen sägs omfatta 14 steg medan den kortaste formen bygger på att man upprepar följande ord tyst för sig själv: ”Jag är ledsen. Förlåt mig. Tack. Jag älskar dig.” Många sägs ha blivit hjälpta av dessa övningar.
Många associerar andlighet med religion, men man kan leva andligt utan att ha några religiösa övertygelser. Man kan också vara både andlig och religiös.
Det andliga perspektivet utgår ifrån att människan är mer än bara kroppen och dess materia, utan även sinnet (tankar och känslor), själen och vår livsenergi.
Hur mår du i sinnet och själen?
Lissa Rankin är en amerikansk läkare, MD och pionjär inom integrativ och holistisk hälsa, som fått stor uppmärksamhet genom sina upptäckter kring sambanden mellan vår kroppslig hälsa och vårt sinne. I sin kliniska verksamhet som läkare i San Fransisco på 1990-2000-talet upptäckte hon att många av hennes patienter (som sökte för komplexa hälsoproblem) hade emotionella problem i livet som påverkade deras hälsa betydelsefullt. Ett av dessa problem var att många patienter inte levde i harmoni med sin inre sanning, glädje och livsmening. Hon började rutinmässigt att fråga sina patienter: Är du lycklig i din relation? Har du ett jobb som du trivs med? Lever du i enlighet med dina drömmar eller högre livssyfte? Om ditt hälsotillstånd hade ett budskap till dig, vad skulle det då vara? Vad tror du att din kropp behöver för att läkas? Patienterna svarade med förvånansvärd övertygelse, i termer av till exempel: ”Då skulle jag flytta till en annan stad”, eller ”Då skulle jag skilja mig från mitt olyckliga förhållande”, eller ”Då skulle jag lämna mitt dränerande jobb”, eller ”Då skulle jag skriva en bok”, eller ”Då skulle jag söka hjälp för mitt barn.”
När hennes patienter ställdes inför dessa raka ärliga frågor blev det uppenbart för dem själva vad svaret var, dvs de levde inte i enlighet med deras inre sanning, glädje eller syfte. Så vad Lissa Rankin upptäckte, när hon uppmuntrade sina patienter att prova sina egna ”mediciner” i form av olika livsförändringar, var att de började läkas spontant (på engelska kallas detta ”spontaneous remission”). Från att ha haft en rad svårbotliga hälsoproblem blev dessa personer friska inom månader, tack vare de förändringar som de själva valde att göra i sina liv för att bli lyckliga och sanna i sig själva. Hon började samtidigt forska i ämnet ”spontaneous remissions” och fann snart bevis på bevis att det faktiskt är möjligt att läkas från en rad hälsoproblem utan medicinska behandlingar genom att göra radikala livsförändringar som leder till ökad glädje, mening och harmoni.
Inspirerad av sina patienter utvecklade Lissa en integrativ och holistisk metod för hälsa och välmående, som hon kallar ”Whole Health Cairn” modellen. Denna modell kan symboliseras av stenhögar på en strand (Eng. cairns) som när de är i balans kan motstå stora yttre störningar, men som lätt faller så fort en sten (eller livsdel) hamnar i obalans. Se gärna videon med Lissa intill, samt även hennes föreläsning ”The shocking truth about your health”.
Tips! För mer inspiration kring sambanden mellan helhetshälsa, sinnet och själen, se Lissas hemsida https://lissarankin.com.
Jag uppmuntrar alltid mina patienter att fundera över sin livssituation och göra nödvändiga förändringar som en del av sina totala behandling. Många gånger kan det dock behövas både medicinska behandlingar och livsstils-förändringar för bästa och bestående resultat. (Kerstin Brismar)
Se videon genom att klicka på bilden.
Om ditt hälsotillstånd hade ett budskap till dig, vad skulle det då vara? Vad tror du att din kropp behöver för att läkas? – MD Lissa Rankin
Fördelar med andlighet
Att ha ett andligt perspektiv på livet kan stärka och hjälpa oss på många sätt. Här följer tre viktiga fördelar som ett andligt levnadssätt kan ge oss:
- MINSKAD STRESS och MINSKADE STRESSYMPTOM. Ett andligt levnadssätt och/eller en religiös tro kan hjälpa oss att lättare hantera stress, både vardagsstress och svåra livssituationer. Eftersom stress ofta är en bidragande orsak till dålig hälsa (både fysiskt och psykiskt) är allt som kan minska stressen i våra liv värdefullt. På ett psykologiskt plan kan stress yttra sig som upplevd tidsbrist, otillräcklighet, skuld, oro, ångest, rädsla, ilska, frustration, mm. På ett fysiskt plan kan stress ge symtom som dålig sömn, hjärtklappning, kronisk värk, försämrat immunförsvar, magproblem, dåligt korttidsminne, osv. Sådana stress-relaterade symtom är i princip alltid reversibla, dvs de försvinner om vi får tillräckligt med återhämtning. Långvarig eller mycket kraftig akut stress kan dock ge mer allvarliga konsekvenser för hälsan, vilka brukar ta längre tid att läka, ibland med kvarvarande symtom. Oavsett graden av påverkan kan ett andligt perspektiv i form av en tro på en kraft eller närvaro hjälpa oss att känna hopp och förtröstan och ha lättare att uthärda vår situation. Detta i sin kan tur få oss att slappna av på ett djupare plan. När kroppen får slappna av främjas hela vår hälsa, vilket leder till en positiv hälsospiral.
- ETT LJUSARE LIVSPERSPEKTIV: Ett andligt levnadssätt kan ge oss ett ”ljusare” perspektiv på livets utmaningar, svårigheter och lidande. Genom att tro på att allt som händer oss i grunden kan ge oss livserfarenhet som får oss att utvecklas och ’mogna’ som människor, så kan vi lättare härda ut i situationen, oavsett hur svårt det känns. Om vi har lyckats ta oss igenom en svårighet, till exempel läkts efter en allvarlig skada eller överlevt en livshotande sjukdom, så kan vi med tiden välja att se på våra svårigheter som en form av värdefulla ”gåvor” snarare än som plågsam ”otur”. Det finns människor som finner frukterna av sitt lidande genom att skapa något gott ur det svåra. Kanske kan man hjälpa någon annan som drabbats av samma svårighet som man själv just har gått igenom? Kanske leder vår svårighet till att vi börjar prioritera nya värden i livet, såsom att umgås mer med familj och vänner, vistas mer i naturen, njuta mer av speciella stunder, eller bara uppskatta det enkla i livet. Det är lätt att man springer genom livet, ofta med fokus på arbete, aktiviteter, praktikaliteter i hemmet, ekonomin, nyhetsmedia eller kanske sociala medier. Då kanske det ibland ”behövs” något som ruskar om oss och får oss att stanna upp och inse vad som verkligen betyder något! Förhoppnings behövs bara ett ”litet tillruskande”. Även om vi helst är utan allt som gör ont, kommer detta att forma våra liv och göra oss till de människor vi är idag.
- VETENSKAPLIGT BEVISADE HÄLSOFÖRDELAR: Ett växande antal vetenskapliga studier, både svenska och internationella, visar på många hälsofördelar med en andlig tro eller ett religiöst utövande. Framförallt anses andlighet och religionsutövande spela en viktig roll för patienter med kroniska sjukdomar, långvarig smärta och känslomässiga problem, såsom depression, ångest, oro, sorg och dylikt. En svensk studie av kvinnor från Mellanöstern med långvarig smärta visade att de blev märkbart hjälpta av sin andlighet. Positiva konsekvenser som uttrycktes av deltagarna i studien var: mindre oro, ångest och smärta; ökat hopp, trygghet och livstillfredsställelse; samt tron på en högre mening eller förklaringsmodell till lidandet. (Se avsnittet nedan.) När vi deltar i ett andligt eller religiöst sammanhang, gärna i en grupp med liknande synsätt och värderingar, har vi möjlighet att uppleva gruppens stöd, förståelse och medkänsla, vilket gynnar vår helhetshälsa. Själva grupptillhörigheten gör oss dessutom mindre ensamma, vilket också förbättrar vår psykiska och fysiska hälsa.
Andlighet kan hjälpa oss att lyssna inåt, för att hitta våra egna svar, känna mening och få riktning i livet, samt hitta mod, uthållighet, acceptans, hopp och förtröstan.
Andlighet och smärta
En färsk intervju-baserad studie* av kristna kvinnor i Sverige (invandrade från Mellanöstern), som levde med långvarig smärta, visade att en stark inre tro på en kärleksfull Gud kan ge stöttning, trygghet och hopp, samt en mening åt lidandet. Kvinnorna uttryckte att deras andlighet även påverkade dem positivt mentalt i form av minskad oro, en känsla av lugn och ro, och ökad acceptans. Både smärtan i sig och irritationen kring smärtan minskade när de utövade sin andlighet, t ex genom att be eller besöka en kyrka.
Andligheten för dessa kvinnor omfamnade många delar. Dels upplevde kvinnorna att Gud har makten att ingripa, lindra och bota, vilket gav dem tilltro och hopp om att faktiskt bli botade från sjukdom och/eller smärta av Gud, eller att Gud ser till att de får hjälp via någon annan (t ex en läkare eller terapeut). Dels kände de samtidigt en tröst och hopp i tron på ett liv efter jordelivet, där smärtan och lidandet upphör. Tron på att det finns en andlig förklaring till lidande, smärta och svåra upplevelser gav dem samtidigt en mening åt lidandet. Andligheten hjälpte dem även att skilja på det världsliga och det andliga. Genom att be, besöka kyrkan, läsa i bibeln och umgås med andra troende fick de också tröst och stöd. Nedan ges några citat från studien, vilka delar kvinnornas egna beskrivningar. Författaren (Maria Isik, 2021) skriver:
- ”En kvinna beskriver att det är Gud som bestämmer. Hon menar att Gud vet vad som är bäst för henne och därför känner hon sig inte rädd. En annan kvinna beskriver att allt är förutbestämt från att hon föds tills hon dör.”
- ”En kvinna menar att genom motgångar och lidande påminns hon om Guds närvaro och ser därmed lidande och smärta som Guds sätt att kalla på henne.”
- ”En [av kvinnorna] beskriver hur hon genom förebilder och händelser från bibeln finner tröst och styrka. Hon upplever en slags samhörighet med Jesus och Jungfru Maria som också de fick utstå stort lidande. Upplevelsen av att inte vara ensam i lidandet påverkar motivationen och förmågan att hantera smärta och lidande.”
- Ytterligare en kvinna i studie uttryckte följande: ”När man har sina smärtor och går till exempel till kyrkan och lyssnar på prästens predikan eller på kören när dom sjunger och när man känner lukten och doften av rökelse till exempel, då får man bort allt eftersom man lever i det andliga och om själen mår bra då mår kroppen också bra i relation till det, man glömmer kroppen.”
- Studien visar även ”Att lägga sitt liv i Guds händer upplevs viktigt. Genom att förlita sig på Gud får kvinnorna kraft att kämpa vidare. […] genom att överlämna allt till Gud minskar irritationen och smärtan eftersom hon [en av kvinnorna] då inte behöver tänka. När hon är ensam och ber till Gud mår hon bra eftersom ingen ställer frågor eller kräver svar. Gud accepterar henne precis som hon är och känslan av att vara accepterad förbättrar humöret och får henne att må bra.” (Maria Isik, 2021)
Författaren skriver även att kvinnorna ”upplever en känsla av att vara älskade och stöttade”, vilket ger dem styrka att kämpa vidare. En annan intressant iakttagelse var att ”Gud betraktas inte som upphöjd över lidande utan närvarande hos plågade människor i deras svåra livsvillkor.” Vidare skriver författaren att ”Kvinnorna upplever det viktigt att tacka Gud dagligen och även vid svåra stunder. En kvinna uttrycker att Gud finns överallt i naturen. För henne kan andligt utövande innebära en naturpromenad och tacksamhet till naturen, vilket får henne att må bra.”
Slutligen visade studien att ”bön gav mental och känslomässig tröst och hjälpte kvinnorna att hålla humöret uppe.” Just bönen fungerade ”som smärtlindrings-metod med förklaring att de antingen glömde bort smärtan eller att Gud och helgonen tog bort smärtan” när de bad.
*Studien: Maria Isik (2021). ”Våga fråga” – Andlighet har betydelse för hälsan. Intervjustudie med kvinnor från Mellanöstern. Examensarbete (magister) i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik.
En svensk studie av kristna invandrade kvinnor med långvarig smärta belyser hur de blir hjälpta av sin starka tilltro till att allt som sker har en mening, att Gud har en plan för dem, och att det som sker är Guds högsta goda vilja. Deras tro hjälper dem härmed att acceptera och hantera smärtan och ge tröst och även hopp om lindring eller bot.
Meditation – 4 sätt, många fördelar
Transcendental meditation
En meditationsteknik där man använder ett ord (mantra) utan innebörd eller betydelse, som ger mentalt fokus. Man kan själv hitta på ett ord eller bli given ett ord av en meditationslärare. Meditationen går ut på att tänka på ordet tyst inom sig med slutna ögon, i ett avskilt rum. Cirka 10 minuter räcker för att få inre lugn.
Yoga Nidra med inre bilder
En meditationsteknik där man bl.a. använder inre bilder, t ex en stilla sjö, ett brinnande ljus, en färgrik blomma, osv, för att leda oss djupare inåt, lättare släppa återkommande tankar och få kroppen att slappna av på ett djupare plan. Tips! Prova gärna Yoga Nidra med ”Swami Janakananda” på Spotify.
Yoga med fokus på andningen
En meditationsteknik, även kallad medicinsk yoga, där man fokuserar på andningen genom att följa luftens väg in och ut genom kroppen via näsan eller munnen. Avsikten är att observera andningen utan att kontrollera eller ändra något. En variant är att visualisera att du andas växelvis med båda näsborrarna.
Basal kropps-kännedom
En meditationsteknik där man gradvis slappnar av i hela kroppen, genom att fokusera på en kroppsdel i taget. Vanligtvis börjar man med att spänna fötterna i några sekunder, varpå man tillåter dem att slappna av. Sedan fortsätter man genom hela kroppen och avslutar med huvudet. Tekniken ger även ökad kroppskännedom.
Genom att fokusera på andningen (eller något annat neutralt) tillåter vi våra tankar, känslor och kroppen att få vila i ett neutralt läge. Andningen hjälper oss dessutom att centrera oss, vilket gör oss påminda om vårt inre och vad vi egentligen är. När vi upplever oss som Observatören i vårt liv minskar vår tendens att göra subjektiva tolkningar, ta saker personligt och reagera i affekt. Varje gång som vårt fokus vandrar bort från andningen, den inre bilden eller mantrat, och vi väljer att återgå till detta, lär vi oss gradvis att bygga upp vår förmåga att förankra oss i Nuet – med ökad närvaro, acceptans och inre lugn som resultat. Meditationen ger även positiva mätbara effekter på vår hälsa, såsom minskat blodtryck, blodsockernivå och stresshormoner samt stärkt immunförsvar. (Anna Brismar och Kerstin Brismar)
Författare: Anna Brismar och Kerstin Brismar (2024). Foton via Unsplash.com.