Hur vi fungerar under dagen har stor betydelse för vår förmåga att somna och sova djupt. Särskilt stor betydelse för nattsömnen har vår benägenhet att stressa. Visste du att vi enbart med våra tankar kan skapa stress i kroppen? Även en oavsiktlig och omedveten tanke kan generera stressreaktioner i kroppen. En stressande tanke medför som regel även stressande känslor, såsom oro, rädsla, ilska eller ånger. Tankarna och känslorna av stress genererar i sin tur olika biologiska stressreaktioner i kroppen, vilka vi brukar benämna ”fight/flight/freeze”-responsen. Som en del av denna respons får vi spänningar i kroppen, vilka inte alltid behöver märkas. De minsta spänningarna i kroppens vävnader, sk. mikrospänningar, uppstår före de större spänningarna. Mikrospänningarna är också de sista att släppa kroppen när vi slappnar av. Detta fenomen brukar benämnas ”Askunge-syndromet”. Detta fenomen innebär att vi kan gå länge med mikrospänningar, ibland i flera dagar eller till och med månader, utan att vara medvetna om dem. Att dessa spänningar kan påverka vår förmåga att somna och sova djupt är kanske inte så konstigt. En god sömn kräver trots allt en viss nivå av mental, emotionell och fysisk avslappning.
Våra tankar kan generera stress i kroppen
Att stress påverkar vår förmåga att slappna av, somna och sova djupt märks särskilt väl de dagar då vi känt oss extra stressade. Sådana dagar blir det ofta tydligt att ytterligare stress ökar på den inre stressen. Exempel på tankar som kan generera stress är: ”Jag måste skynda mig”, ”Jag måste göra ännu mer”, ”Jag måste räcka till för alla” och ”Jag måste orka, trots att jag är trött eller inte har lust”. Genom våra tankar och tillhörande känslor skapar vi ett sorts dagligt ”stress-konto”, där varje stressande tanke (även omedvetna) tillför ytterligare en dos ”stress-energi” i kroppen. Med andra ord, ju mer stress vi upplever på ett mentalt och känslomässigt plan, desto större blir stressens totala påverkan på kroppen. Medicinskt brukar man förklara stressens påverkan på kroppen ur ett biokemiskt eller hormonellt plan, men vi kan också välja att se det ur ett energiperspektiv, vilket vi använder nedan.
Stressen sätter sig i olika kroppsdelar
Stress kan ”sätta sig” och ge symtom på olika platser i kroppen. För vissa människor ger stress framförallt symtom i benen eller armarna. För andra kan den sätta sig som spänningar i nacke, huvud, axlar, rygg, mage eller händer. Var den hamnar i kroppen beror ofta på karaktären på de stress-triggande tankarna. Det är alltså tankarna och föreställningar, ofta omedvetna, som i grunden leder till våra spänningar. Till exempel brukar tankar och föreställningar som handlar om att vi måste skynda oss att sätta sig i benen, eftersom vi omedvetet spänner oss i benen när vi försöker ”springa inombords”. Tankar som handlar om att vi måste orka tenderar istället att hamna i armarna, eftersom vi spänner oss i armarna för att orka trots att vi är trötta. (Läs gärna denna artikel av Anna Brismar om hur stressen kan sätta sig i kroppen.) Var stressen manifesteras i kroppen tycks även bero på vår personlighet, vilket Enneagrammet kan ge fascinerande insikter om. Ibland kan ett tidigare trauma avgöra var energin sätter sig (läs gärna mer här).
För vissa märks ”vardagsstressen” redan inom några minuter eller någon timme, men för många märks den först till kvällen eller under natten. Vilka symtom som stressen orsakar varierar från person till person. Några kan få ont i magen, spänningshuvudvärk eller ont i axlar och nacke, medan andra få yrsel, pirrningar, domningar eller restless-legs (dvs myrkrypningar vid läggdags). De flesta får även påverkan på insomning och sömn, framförallt på djupsömnens kvalitet.
Olika tankar ger olika effekter på kroppen
För att förstå hur våra tankar och känslor påverkar oss kan det underlätta att använda ett energiperspektiv. Ur ett energiperspektiv ser vi på kroppen som en ”energifält”, vilket påverkas av våra tankar och känslor. Varje tanke och efterföljande känsla kan således ge en positiv, neutral eller negativ effekt på vårt energifält, som då antingen expanderar, förbli oförändrad eller förtätas. Det är när energifältet förtätas och energiflödet blockeras som värk kan uppstå!
- En positiv tanke skapar känslor av till exempel glädje, tillfredsställelse, frihet eller trygghet. Positiva tankar och känslor ger effekter på kroppen i form av ett ökat energiflöde och ett expanderande energifält. Man skulle kunna säga att energifältet expanderar och blir mer luftig och lätt. I detta tillstånd befrias vi från spänningar, värk, myrkrypningar och liknande kroppssymtom. När rädsla och oro minskar blir vi mer avslappnade, vilket underlättar vår förmåga att somna in och sova.
- En neutral tanke som vi har när vi befinner oss i ett känslomässigt neutralt tillstånd ger ingen nämnvärd påverkan på vårt energifält. Men, om vi dessförinnan hade ett negativt tillstånd kan neutrala tankar hjälpa till att ”neutralisera” och lugna vårt sinne. Till exempel, under meditation medför en stunds neutrala tankar att sinnet stillas och kroppen får lättare att slappna av.
- En negativ tanke ger upphov till negativa känslor såsom oro, rädsla, ilska, ledsenhet, besvikelse eller skuldkänslor. Dessa ger en fysisk påverkan på kroppen i form av spänningar, svaghet och trötthet. Det kan upplevas som att vi dräneras på energi och att vårt energifält förtätas och krymper ihop. Detta kan leda till diffus värk eller andra kroppsliga symtom. Även vår förmåga att somna och sova försvåras härmed.
Hur kan vi minska stressen och dess effekter?
Vad kan vi göra för att förhindra eller minska uppkomsten och ansamlingen av stress i kroppen under dagen? Nedan följer några välbeprövade sätt för att minska stressen, underlätta avslappning och förbättra nattsömnen. Vi behöver inte välja alla dessa sätt utan kan välja några som känns mer naturliga och tillgängliga för oss. Gör gärna något av detta varje dag, om du har möjlighet.
- En lugn stund innan läggdags. Att göra något lugnt en eller två timmar innan läggdags är mycket gynnsamt för insomning och djupsömn. Prova att meditera, gör andningsövningar eller praktisera yoga. Du kan också bara lägga dig i soffan, eventuellt lyssna på lugn musik, känn in kroppen och dina känslor, och låt tankarna komma och gå, utan några krav på dig själv.
- Djupavslappning. Att försöka slappna av på djupet genom olika avslappningsövningar hjälper kroppen att lösa upp spänningar i muskler, leder och andra vävnader, vilket minskar värk, pirrningar och domningar i kroppen, och på så sätt underlättas insomning och djupsömn.
- Meditation. När vi mediterar är våra tankar mer neutrala, vilket ger kroppen större möjlighet att slappna av. Meditationen kan baseras på till exempel ett mantra, växelvis näsandning, eller visualiseringsövningar. Genom djupandning ökar avslappningen i hela kroppen, och även syreupptagningen och pH-balansen förbättras.
- Mindfulness. Genom mindfulness övar vi på att vara i nuet, vilket minskar den inre stressen och släpper på spänningar. Att vara mer ”mindful”, dvs närvarande i nuet, under dagen motverkar även ansamlingen av stress under dagen (minskat stresskonto).
- Rörelse och träning. När vi rör på oss (på ett glädjefyllt sätt) sätts energi i rörelse i kroppen, vilket löser upp spänningar och blockeringar. När energin flödar fritt i kroppen kan även värk, myrkrypningar och andra besvär minska eller försvinna helt. Motion tvingar hjärtat och övriga muskler att arbeta, vilket syresätter kroppens vävnader och gör oss trötta på ett skönt sätt på kvällen. Att få tillräckligt med dagsljus under dagen gynnar även vår melatoninbalans, vilken främjar insomning och djupsömn.
- Njut av naturen. Att naturen har en läkande och lugnande effekt på kroppen och sinnet är vetenskapligt bevisat. Den positiva energin som vi får av naturen fyller på, harmoniserar och grundar oss. (Sök gärna på internet om grounding och earthing.)
- Sjunga eller nynna. När vi sjunger eller gör ljud (som känns naturliga för oss) löser vi upp blockeringar och spänningar i kroppen, vilket motverkar värk och andra stressymtom, vilket i sin tur gynnar insomning och djupsömn.
- Energimedicin-övningar. Energimedicin innebär att vi använder vår egen kropp och vanligtvis våra händer för att skapa balans i kroppens energifält. Till exempel kan vi stryka med händerna över benen eller göra helkropps-övningar som sänker stressen i kroppen och underlättar djupavslappning. (Se gärna Donna Edens dagliga energirutin med ”The Four Thumps” och ”Connecting Heaven and Earth”, samt ”Tripple Warmer Smoothie” på Youtube).
- EFT- tapping. Tapping är en mycket effektiv teknik för att bli av med ackumulerad stressenergi under dagen och därmed minska spänningar, eventuell värk och andra stress-relaterade besvär. Rent praktiskt använder man sina fingrar för att trumma på och stimulera meridian-ändar på speciella punkter på kroppen samtidigt som man känner in sina känslor och kroppens sensationer. Man kan tala högt eller tyst för sig själv. Det viktiga är att vara så sann mot dig själv som möjligt. (Läs mer om EFT tapping här.)
- Andningsövningar. Att andas djupt, fullt, lugnt och gärna rytmiskt får lagrad stress-energi att sättas i rörelse och frigör den vartefter från kroppen. Wim Hof är en internationellt erkänd expert på olika andningstekniker och har flera bra andningsövningar på Youtube som du kan följa.
- Att uppmärksamma, acceptera, känna och uttrycka våra känslor är kanske det allra viktigaste vi kan göra för att främja vårt välmående (mentalt, emotionellt och fysiskt), samt för att möjliggöra en god insomning och sömnkvalitet generellt. (Välj ett sätt att uttrycka dina känslor som inte påverkar någon annan negativt, t ex genom sång, dans, trummspelande eller fotboll).
Bli medveten om dina tankars påverkan
Om vi kan upptäcka återkommande tankemönster som skapar stress i kroppen har vi möjlighet att bearbeta och skifta dessa. Till exempel, om vi dagligen tänker ”Jag måste skynda mig”, kan vi försöka förändra detta tankemönster till följande: ”Jag måste inte skynda mig; jag får ta det lugnt; jag får göra saker i min takt.” Ju mer medvetna vi blir kring våra återkommande negativa tankebanor desto lättare kan vi skifta dessa och istället skapa nya hälsofrämjande/positiva tankemönster. Här kan vi behöva lite hjälp av en erfaren coach, psykolog eller samtalsterapeut. (Även jag hjälper människor med detta i min roll som livscoach.)
Författare: Anna Brismar, webbredaktör och livscoach (Foto via Unsplash.com)