För att kunna förebygga allvarliga och kroniska sjukdomar, alternativt behandla och mildra symtomen och även förbättra prognosen, eller till och med bota dem helt, behöver vi kunna upptäcka vissa riskfaktorer i tid.
Hälsokontroller kan förebygga, mildra eller bota
I Sverige är det allmän praxis att göra mammografi för kvinnor och PSA (prostataprov) för män, samt på många håll även genomföra screening av tjocktarms- och ändtarmscancer, för att tidigt kunna upptäcka cancer. Samtidigt är det inte rutin att göra hälsokontroller avseende blodtryck, blodsocker och höga blodfetter. Även om vi skulle ha förhöjda värden avseende blodtryck, blodsocker och blodfetter under flera års tid behöver dessa inte nödvändigtvis ge några symtom (vilka hade motiverat oss att besöka vårdcentralen i ett tidigare skede). Utan symtom eller tidiga hälsokontroller riskerar vi att gå länge med ohälsosamma värden utan att de upptäcks i tid. När upptäckten väl görs kan skador på inre organ redan vara ett faktum. Genom att tidigt upptäcka eventuella förändringar på blodvärden och organ kan vi dock ge förebyggande behandling och därmed möjliggöra för många människor att få ett friskare och längre liv. Detta gäller inte minst hjärtkärlsjukdomar, stroke, njursvikt, demens och associerade cancersjukdomar.
Om du är över 65 år och inte redan har en regelbunden kontakt med vården är det hög tid att boka in en övergripande hälsokontroll. Vid denna kontroll bör inte minst blodstatus, njur-och levervärden, samt ”superkänsligt” CRP mätas. Privata laboratorier som erbjuder blodtester har en viktig roll genom att bistå primärvården med blodanalyser för att identifiera patientens risk att utveckla en eventuell sjukdom. Många vårdcentralerna, t ex i Stockholms län, erbjuder idag tyvärr inte några hälsokontroller på regelbunden basis, då dessa inte ersätts av Landstinget liksom andra vårdbesök. De enda prover som generellt kontrolleras per rutin är glukosvärden för vissa riskgrupper samt PSA-värdet (för män). Tyvärr har vanliga folksjukdomar börjat drabba personer i allt yngre åldrar, även så tidigt som i 40 års ålder. Hälsokontroller borde därför vara praxis på alla vårdcentraler i Sverige.
Blodprov med viktiga svar via privata labb
Tack vare privata laboratorier kan privatpersoner i Sverige idag få möjlighet att beställa mindre paket med riktade blodtester. Till exempel kan vi få svar på frågor som: Har jag diabetes eller förstadium till diabetes? Har jag riskfaktorer för att utveckla en hjärtkärlsjukdom (såsom hjärtinfarkt eller stroke), demenssjukdom eller viss form av cancer?
Fertila kvinnor skulle här via blodprov kunna få svar på om en pågående trötthet beror på järnbrist. Vid utmattning och kronisk trötthet hos kvinnor kan blodprov ge svar på om symtomen beror på sköldkörtelsjukdom, järnbrist, B12-brist eller högt kalcium. Östrogenbrist vid klimakteriet kan också ge trötthet och hjärndimma, vilket hormonprover kan påvisa. Det är även viktigt att undersöka om man har högt blodtryck. Högt blodtryck skulle kunna bero på insulin-okänslighet, stresshormoner, kronisk stress eller njursjukdom. Är man överviktig och har stor mage kan leverprover och höga triglycerider avslöja fettlever, vilket också är viktigt att veta för att ge rätt form av behandling. Är MCV (information från blodstatus) och HDL-kolesterol höga kan det var tecken på ett skadligt alkoholintag. Höga levervärden kan ytterligare stärka den misstanken. Sådana höga värden är skäl nog att minska intaget av alkohol eller helst sluta dricka helt, för att ge levern och kroppen en chans att återhämtas och läkas.
Sjukdomar går att förebygga, mildra eller bota – om vi får information i tid.
Sammanfattningsvis kan både allmänna och specifika blodprover ge värdefulla svar på många olika frågor om vår nuvarande hälsa och även risker för framtida eventuella sjukdomar. Men, även om blodprover och läkarundersökningar i sig inte kan garantera att man är eller förblir frisk i alla avseenden kan dessa möjliggöra att en misstänkt sjukdom utesluts, alternativt att sjukdomar undviks, mildras eller botas helt. En hälsokontroll behöver bara ta någon timme i anspråk, men kan ge långtgående positiva konsekvenser för din hälsa resten av livet. Med rätt information och kunskap i tid har vi större möjlighet att påverka vår hälsa och göra det bästa vi kan under rådande förutsättningar.
Författare: Kerstin Brismar (Foto via Unsplash.com)